Dagens PS

Från tandlöst till starkt – så rustades Sverige för världskrig

Beredskapen i Sverige behövde byggas upp snabbt
Beredskapen i Sverige behövde byggas upp snabbt – precis som nu så var vi illa rustade för det säkerhetsläge som växte fram på 30-talet. (Foto: Ericsson (SvD) 9 juli 1943 / Stockholms-Tidningen / Stockholmskällan)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 07 mars 2025Publicerad: 07 mars 2025

På hösten 1939 tvingades Sverige inse ett obehagligt faktum: landets försvar var inte rustat för den nya verklighet som växte fram i Europa. Med endast 64 stridsvagnar, varav enbart 16 utrustade med kanon, stod nationen illa förberedd inför det stundande världskriget.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag, 85 år senare, står Sverige åter inför ett förändrat säkerhetsläge. I dagarna varnade Danmarks och Finlands utrikesministrar för Rysslands ökade aggression i regionen. Det finns gott om parallellerna mellan dåtid och nutid – men den här gången finns det en avgörande skillnad.

“Det finns en hel del paralleller att dra mellan dagens läge och slutet av 1930-talet – kanske främst storleken på försvaret”, säger militärhistoriska skribenten Magnus Glenning.

ANNONS

“Den absolut största skillnaden är dock att vi nu är en aktiv medlem i en försvarsallians, det var vi varken under andra världskriget eller kalla kriget.”

Historien som väckarklocka

När det andra världskriget bröt ut hösten 1939 tvingades Sverige till en dramatisk omställning. Det sovjetiska anfallet på Finland och den tyska ockupationen av Norge och Danmark året därpå blev startskottet för en omfattande upprustning.

Från 64 stridsvagnar i början av kriget växte det svenska försvaret till över 700 stridsvagnar vid krigsslutet – samtliga producerade inom landets gränser.

“Tid är dyrbart och när Sverige insåg att vi var tvungna att rusta upp stod kriget redan för dörren och det fick göras i ilfart”, förklarar Glenning. “Nu drabbades vi aldrig av kriget den gången men det kan vara nyttigt att inte vara ‘för sent ute’ denna gång.”

Magnus Glenning
Magnus Glenning är militärhistorisk skribent och har tidigare arbetat på redaktionen för Pennan & Svärdet. Han är även verksam inom Battle Tours, där han deltar som expertguide under resor och föreläser på evenemang.

Läs mer om Battle Tours och deras resor här.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nya utmaningar för Sverige

I dag står Sverige inför liknande utmaningar. Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen och Finlands Elina Valtonen varnar för att “Ryssland ständigt testar vår beslutsamhet och förmåga att försvara oss.”

EU planerar att frigöra 150 miljarder euro för att stärka det europeiska försvaret, medan Frankrikes president Emmanuel Macron öppnar för diskussioner om utökad kärnvapenavskräckning.

“VD:n för SAAB, Bengt Micael Johansson, sammanfattade läget träffande: ‘Förut hade vi tid men inga pengar, nu har vi pengar men ingen tid'”, citerar Glenning.

“I och med USA:s osäkra ställning måste Sverige dessutom återigen fokusera på inhemsk produktion både inom EU och det egna landet.”

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

NATO-medlemskapet förändrar spelplanen

Till skillnad från 1939 står Sverige inte ensamt. NATO-medlemskapet ger både skyldigheter och fördelar som landet aldrig tidigare haft.

Men utmaningarna kvarstår – logistik, infrastruktur och produktion måste utvecklas i en tid där det geopolitiska läget blir alltmer spänt.

ANNONS

“Som aktiv medlem av NATO har vi idag helt andra skyldigheter”, påpekar Glenning. “Vi kan inte längre ‘köra vårt eget race’ som vi gjorde under andra världskriget och kalla kriget.”

Läs mer: De finansierar EU:s nya försvar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Försenat eller inställt flyg?

Vi hjälper flygpassagerare att samla in ersättning för försenade och inställda flyg, vi vinner mer än 99% av våra stämningar.

Gör anmälan
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Åsa Wallenrud om hybrid- och elbilar som lämnar landet
Spela klippet

Svenska hybridbilar lämnar landet: "Vanligt folk har inte råd"

Svenska hybrid- och elbilar lämnar landet i en oroväckande takt, visar nya trender i bilbranschen. Ekonomiska utmaningar och förändrade konsumtionsmönster tvingar fram en export som kan hota Sveriges klimatmål. ”Det går utför när det kommer till hållbarheten”, varnar motorjournalisten Åsa Wallenrud. Hon pekar på att både elbilar och hybridbilar försvinner från den svenska marknaden i […]