“Fascinationen som förmedlas av detta pigments djupblå färg är otrolig.” Det säger Alfonsina Russo, chef för Colosseums arkeologiska park, om det senaste fyndet i kejsar Neros bortglömda palats i Rom.
Antikens blåa guld – fascinerande fyndet i Neros palats
Mest läst i kategorin
Det handlar om en historisk och dyrbar färgklump som kastar nytt ljus över den romerska elitens extravaganta livsstil. I ett underjordiskt rum i det mytomspunna palatset Domus Aurea har arkeologer gjort en upptäckt som får experterna att häpna.
Det handlar om en sällsynt klump av det åtråvärda pigmentet “egyptisk blå” – en färg så exklusiv att den under antiken värderades högre än ädelmetaller. Fyndet är unikt i sitt slag och väcker nu stort intresse bland forskare världen över, rapporterar Gizmodo.
Världens äldsta konstgjorda färg
I det antika palatset Domus Aurea har arkeologer hittat något sällsynt – en klump med det exklusiva pigmentet “egyptisk blå” som väger hela 2,4 kilo. Det är ett av de största fynden någonsin av den konstgjorda färgen som först skapades av egyptierna för över 5000 år sedan.
Färgen, som tillverkas genom en komplicerad process med kalk, koppar och andra mineraler, var under antiken dyrare än guld. I Pompeji har man bara hittat små spår i pulverform.
Egyptisk blå
• Världens äldsta kända konstgjorda pigment
• Skapades först i Egypten omkring 3200 f.Kr
• Tillverkas genom upphettning av kalk, koppar och kvarts
• Användes främst i lyxbyggnader och av förmögna romare
• Färgen är så stark att den fortfarande syns tydligt efter tusentals år
• Tillverkades under romartiden i södra Italien
• Användes även i smink för att ge huden en kallare ton
Senaste nytt
Fyndet avslöjar lyxlivet i palatset
Upptäckten gjordes när arkeologer hittade två kar som användes för att bearbeta pigment under palatsets konstruktion. Förutom den stora klumpen egyptisk blå hittades även behållare med gul och röd ockra, samt mindre kärl med det ovanliga röda pigmentet realgar.
Fyndet ger en unik inblick i den lyx som präglade Neros palats. Enligt Colosseums arkeologiska park användes egyptisk blå nästan uteslutande i välbärgade miljöer, vilket bekräftas av tidigare fynd i Pompeji.
Fyndet som överlevde Roms fall
Länge trodde forskare att kunskapen om hur man tillverkade den åtråvärda färgen försvann när romarriket föll. Den brittiske kemisten Humphry Davy påstods ha återupptäckt receptet först på 1800-talet.
Men 2020 kom en överraskning. Forskare upptäckte att renässanskonstnären Rafael hade använt samma pigment i sin fresk “Triumph of Galatea” från 1512. Det tyder på att kunskapen om färgtillverkningen kan ha överlevt i det tysta genom århundradena, rapporterar Världens historia.
Modern teknik möter antik konst
Den imponerande färgen är så kraftfull att den fortfarande lyser starkt efter tusentals år. Dagens konstnärer använder fortfarande nyanser som kallas “egyptisk blå” som en hyllning till det antika pigmentet.
Fyndet i Neros palats ger forskarna en unik möjlighet att förstå mer om den dyrbara färgen som fortsätter att fascinera efter årtusenden.
Läs även: Ny forskning: Så kommer guld till jordens yta. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.