När ingredienserna till Coca Cola tröt i Tyskland under andra världskriget, blev fabriken tvungen att göra något. Det blev Fanta.
Fanta – surrogatet som blev en världsprodukt
Mest läst i kategorin
Redan innan kriget hade Coca Cola Company startat en egen fabrik i Tyskland för den storsäljande drycken. Efterfrågan hade snabbt blivit så stor att det lönade sig att tillverka den lokalt istället för att kosta på dyra frakter över Atlanten.
Men med Coca Colas hemliga recept, följde det ju att ingredienserna var tvungna att skickas “klara” över Atlanten och sedan bara blandas och buteljeras i Europa.
När kriget i Europa bröt ut 1939, hade den tyska fabriken ett ganska så ansenligt lager av Coca Cola-koncentrat. I takt med att tiden gick och kriget bara fortsatte, började dock även det stora lagret att tryta.
Att få över nytt koncentrat från USA var bara att glömma.
De allierade hade effektivt stängt av alla eventuella transportvägar – även till ett i grunden amerikanskt bolag. Att stänga fabriken och lägga den i malpåse i väntan på fred, kändes också helt fel.
Ersättningsprodukt sökes
Max Keith var vd på Coca Cola i Tyskland och ville absolut inte stänga ned fabriken.
Men eftersom det inte bara var brist på varor från USA, utan i största allmänhet, fick han finna på råd av det som fanns till hands.
Grundtanken var att göra en fruktdryck av olika former av restprodukter. Tillsammans med fabrikens chefskemist Dr Schetelig, blandades vassle från ost-, äppelfibrer från cidertillverkning och socker och fruktskal från syltproduktion.
Senaste nytt
Fantasi
Resultatet blev en dryck som döptes till Fanta, efter det tyska ordet Fantasie, och kom att introduceras på den tyska marknaden 1941.
Försäljningen av den bubblande fruktdrycken blev en succé. När kriget sedan var över, togs rättigheterna till Fanta över av moderbolaget i USA.
Under åren som gått har Fanta funnits i en mängd olika smaker och varianter världen över. Grunden är dock fortfarande den brandgula drycken med apelsinsmak.
I dag tillverkas Fanta i ungefär 190 länder och är en storsäljare över hela världen.
Läs gärna mer om Fantas historia här.
“Du kan lugnt dricka lightläsk”, säger experten. News 55.
Svensken som designade Coca-Cola-flaskan. Dagens PS
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.