Dagens PS

Svenskars brist på kallprat väcker internationellt intresse

Utländsk media skriver om att svenskar ser kallprat som meningslöst på grund av en kampanj i Luleå som uppmanar folk att hälsa på varandra
Utländsk media skriver om att svenskar ser kallprat som meningslöst på grund av en kampanj i Luleå som uppmanar folk att hälsa på varandra. (Foto: Ida Lund)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

I många kulturer är det normalt att börja prata med främmande människor, men det är det inte här i Sverige, här ser vi småprat, eller kallprat, som “döprat”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att undvika kallprat har många av oss svenskar, enligt BBC, lärt oss att undvika ögonkontakt med främlingar och bekanta vi möter.

I stället stirrar vi ned i våra mobiler eller in i shoppingfönster. Det här beror på att syftet med att prata med andra, för oss svenskar, är att utbyta meningsfull information, skriver BBC.

Tre timmars dagsljus

Hittills har vi svenskar enligt den brittiska tidningen, inte värderat meningslöst kallprat, men nu håller det kanske på att ändras?

I Luleå har den officiella kampanjen “Säg hej” pågått de senaste fyra veckorna. Den har uppmuntrat Luleborna att hälsa på varandra.

I Luleå är det nu, mitt i vintern, bara tre timmars dagsljus och det kan bidra till ryktet att Luleborna är reserverade.

BBC skriver att människor i Luleå är kända för att prata så lite med varandra att de ofta byter ordet ja mot ett kraftigt intag av luft.

Därför hoppas nu tjänstemän i staden, där 80 000 människor bor, att kampanjen ska hjälpa till att höja stämningen för invånarna, särskilt för dem som känner sig ensamma.

ANNONS

Senaste nytt

Haft låg invandring

ANNONS

De från andra länder som besöker Sverige och försöker inleda en konversation med ett butiksbiträde eller en servitör kommer antagligen inte lyckas, skriver BBC.

Även om de inleder med ett svensk hej, kommer de troligtvis bara få ett platt hej till svar, med en underton av irritation eller misstro, skriver BBC.

Enligt experter kan svenskars reserverade sätt bero på att de bor i ett glesbefolkat land med ett relativt vidsträckt landskap där människor i hundratals år vant sig vid att sällan prata med personer utanför den närmaste kretsen.

En annan hypotes är att svenskars motvilja till kallprat kan koppplas till att Sverige, fram till 1960-talet, hade relativt låg invandring.

Historiskt sett har en relativt låg exponering för andra kulturer gjort svenskar mindre benägna att ta till sig den osvenska vanan att kallprata.

Trots svenskars till synes kalla exteriör kommer de, enligt BBC, ändå vara artiga och trevliga, men på ett annat sätt än människor från mer pratsamma kulturer.

”I ett land som vördar det enkla och praktiska är det bäst att inte prata utan anledning”, skriver BBC.

Internationell media

Svenska Dagbladet skriver att Luleås Säg hej-kampanj har fått utländska journalister att resa dit och internationell media att skriva om oss introverta svenskar.

ANNONS

Förutom brittisk press, som BBC och The Guardian, har även amerikansk, fransk, japansk, sydafrikansk press, och tyska ARD Tagesschau, rapporterat om oss introverta svenskar, vår slutenhet uppges bland annat bero på vårt kalla klimat.

New York Post skriver att Luleå försöker bryta isen i det kyliga Skandinavien.

“Det är såklart jätteroligt med uppmärksamheten, men vi är också så förvånade. Vi hade ju verkligen inte räknat med att det skulle bli så här, säger Åsa Koski, samhällsstrateg på Luleå kommun, till SvD.

Hon är den som kom på kampanjen, vars syfte är att öka trivseln i kommunen under vintertid då invånarnas spontana samtal, enligt henne, blir färre.

Kan påverka trivseln

“Att säga hej till sina grannar är en liten sak, men forskning visar att det kan bidra till sociala band och har en positiv påverkan på hälsa, trygghet och välbefinnande”, skriver Luleå kommun.

“Kampanjen syftar även till att stärka känslan av egenmakt hos oss som bor i Luleå, att jag faktiskt kan påverka trivseln i min stad genom ett enkelt hej. Det är såklart inte lösningen på allt, men ett hej kan göra stor skillnad”, säger Åsa Koski på Luleå kommuns webbplats.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så blir du ett proffs på att kallprata Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]