Dagens PS

Här hittar du den enda glassbaren i världen med en Michelinstjärna

Michelinstjärna, glass
Här finns den första glassbaren i världen med en stjärna i Guide Michelin. Bilden är en genrebild. (Foto: Pexels)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 07 nov. 2024Publicerad: 07 nov. 2024

Glass är förmodligen inte det första du tänker på när någon nämner Michelinstjärna. Men det finns en glassbar i världen som har en stjärna i Guide Michelin. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I staden Taichung ligger Minimal – världens första och enda glassbar med en Michelinstjärna, det skriver CNN

Taiwan är ett riktigt spännande land när det kommer till fine dining. 

2024 fick tio nya restauranger i Taiwan ta emot stjärnor i Guide Michelin. Vilket betyder att ön totalt har 49 Michelin-restauranger. 

Så motiveras Michelinstjärnan

“De noggranna, delikata smakerna och de mogna, skickliga teknikerna imponerade på oss och nådde en högre nivå, vilket motiverade en Michelinstjärna”, skriver Guide Michelin om Minimals stjärna. 

Minimals grundare Arvin Wan har varit besatt av is sedan han var barn. Familjen hade en ismaskin installerad i kylskåpets dörr.

”Jag kunde äta isbitar varje dag”, minns han.

Wan har en bakgrund som chefskonditor på en taiwanesisk restaurang i Taichung, restaurangen fick sin första Michelin-stjärna 2021.

Men redan 2019 lämnade han restaurangen för att jobba med sin passion – is. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Glassbar och restaurang 

2021 slog Minimal upp portarna. På bottenvåningen finns en glassbar med sex spännande smaker som uppdateras kontinuerligt. Här finns smaker som biluochun (en typ av grönt te) med sockerrör, tallbarr och gröna taiwanesiska örter. 

På övervåningen finns en restaurang med 20 platser som serverar en sjurätters meny. Maten har olika temperaturer, i mestadels minusgrader. Det finns bara en enda varmrätt på menyn. 

Ingredienserna skiftar efter säsong. 

Billig glass gjord på vatten 

Wan själv äter glass nästan varje dag, för det mesta qing bing, en typ av hyvlad isglass gjord på vatten och banansmak.  

“Som barn älskar de flesta att äta iskalla desserter. När vi blir äldre är det inte lika spännande att äta is längre. Själva isen har inte förändrats, men känslan för den har förändrats – den är inte längre ny och speciell”, säger Wan.

“Jag hoppas att Minimal kan få vuxna att återupptäcka glädjen av att äta is igen – som om det vore deras första glassupplevelse.”

Läs även:

ANNONS

Drinktime: Världens hetaste barer 2024. Dagens PS

Topplistan: Krogen med dyrast Wallenbergare. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS