Dagens PS

Här finns världens hemligaste pasta

Världens hemligaste pasta
Här i fridfulla Nuoro på Sardinien döljer sig världens hemligaste pasta – fram tills nu enbart serverad två gånger per år. (Foto: Pixabay/Gartentur16)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 juli 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Endast tre kvinnor vet hur den görs. I 300 år har receptet förts vidare i släkten. Det här är världens hemligaste pasta.

Staden Nuoro är en del av Sardiniens klippiga inre, en slingrande labyrint, som döljer några av Europas äldsta traditioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här bor Paola Abraini, 64 år och en av de tre kvinnor på jorden som vet hur man gör su filindeu, den mest sällsynta pastan i världen.

De två andra är hennes systerdotter och hennes svägerska, liksom hon bosatta i Nuoro.

Ingen minns längre varför kvinnorna i Nuoro började beredda su filindeu, namnet betyder ”Guds trådar”, men i mer än 300 år har receptet och tekniken gått i arv till kvinnorna i Abrainis familj.

Jamie Oliver misslyckades

Många har försökt efterlikna pastan och lära sig. 2021 var ett Barilla-team på plats för att försöka återskapa tekniken maskinellt. Det gick inte.

För ett par somrar sedan var Jamie Oliver här.

“Jag har gjort pasta i 20 år och jag har aldrig sett något liknande”, sade Oliver när han gav upp efter några timmar.

ANNONS

Senaste nytt

256 perfekt jämna strängar

ANNONS

Su filindeu görs genom att man drar och viker mannagrynsdeg till 256 perfekt jämna strängar med fingertopparna och sedan sträcker de nåltunna trådarna diagonalt över en cirkulär ram i ett intrikat trelagersmönster.

Svårt? Ja. Tidskrävande? Ja.

Så svårt och tidskrävande, faktiskt, att man de 200 senaste åren bara serverat rätten till dem som genomfört en 33 kilometer lång pilgrimsfärd till fots eller häst mellan Nuoro och Lulu vid högtiden San Francesco vartannat år.

“Det finns bara tre ingredienser: mannagrynsvete, vatten och salt”, säger Abraini.

“Men eftersom allt görs för hand är den viktigaste ingrediensen armbågsfett”.

”Kan ta år att förstå”

“Det kan ta år att förstå”, säger. “Det är som ett spel med händerna. Men när du väl har uppnått det, händer magin”.

I andra änden av den magin och efter åtta sekvenser av allt tunnare degsträngar har hon alltså 256 jämna och väldigt tunna trådar.

ANNONS

De läggs på en cirkulär bas och sedan på varann i lager, för att bilda ett kors och med tre lager på varandra får pastan torka i den sardiniska solen för att bli ömtåliga ark av rakbladstunna trådar som liknar sydda spetsar.

Mest sällsynt – mest hotad

“Det här är ett av de livsmedel som är mest utsatta för att dö ut, till stor del för att det är en av de svåraste pastae att göra som finns”, säger Raffaella Ponzio, chefskoordinator för Slow Food Internationals Ark of Taste, ett initiativ för att klassificera och bevara världens mest hotade kulinariska traditioner.

Av projektets 3 844 listade artiklar tillverkas ingen annan av så få producenter som su filindeu – vilket gör den till både världens mest sällsynta och mest hotade pasta.

“Att bevara su filindeu är inte bara en fråga om en kulinarisk konstform, utan också en bit av kulturell identitet,” tillade Ponzio.

Bryter 300-årigt mönster

Paola Abraini inser detta och har gjort något som inte gjorts på 300 år; hon försöker lära flickor från andra familjer – men de har inte tålamod med det.

Nyligen har hon börjat göra su filindeu för tre restauranger i området – och i processen erbjuder hon nu icke-pilgrimer en chans att smaka.

ANNONS

På en av restaurangerna, Il Refugio, är den nu det mest populära på menyn.

“Vi har folk som kommer från hela Europa bara för att smaka på det,” säger ägaren Silverio Nanu till BBC.

Sugen på att smaka?

Haka på någon av de två årliga pilgrimsvandringarna eller besök någon av de tre restaurangerna i Nuoro och beställ in su filindeu-pastan, i original eller svart i bläckfiskbläck.

Men du – vänta inte för länge…

Såsen som överlevde Italiens pastakrig. Dagens PS

En prinsessa, en psalm och en raggarburgare. Dagens PS

Efterlängtade efternamn till middag. Dagens PS

ANNONS


Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS