Dagens PS

Studie: Gasspisar avger mer luftföroreningar än bilar

Ny forskning visar att personer som bor i ett hushåll med gasspis andas in mer förorenande nanopartiklar från sin matlagning än de skulle andas in från avgaser vid en livlig väg
Ny forskning visar att personer som bor i ett hushåll med gasspis andas in mer förorenande nanopartiklar från sin matlagning än de skulle andas in från avgaser vid en livlig väg. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 mars 2024Publicerad: 05 mars 2024

Har du gasspis hemma? Forskare har funnit att matlagning på en gasspis kan avge mer giftiga nanopartiklar än en dieselbil.

ANNONS
ANNONS

I Sverige har tiotusentals hushåll gasspis. Den mesta forskningen om de luftföroreningar inomhus som produceras av gasspisar har fokuserat på PM2,5, det skriver Newsweek.

PM2,5 är partiklar med en diameter på 2,5 mikron eller mindre. Väldigt lite är dock känt om föroreningar i nanoskala, alltså en tusendels mikron, eftersom det är så svårt att mäta dem.

I en ny studie från Purdue University i Indiana, USA, har forskare kunnat fokusera på utsläppen av små luftburna nanopartiklar vars diameter endast är 1 till 3 nanometer.

“Dessa supersmå nanopartiklar är så små att du inte kan se dem. De är inte som dammpartiklar som du skulle se sväva i luften,” säger Brandon Boor i ett uttalande, skriver Newsweek.

Han är docent vid Purdues Lyles School of Civil Engineering och studiens ledande författare.

Infiltrerar våra organ

Så små partiklar kallas för nanoklusteraerosoler och de är särskilt oroande eftersom de är tillräckligt små för att kunna infiltrera vårt andningsorgan och sprida sig till andra organ i vår kropp.

I studien mätte forskarna hur många av dessa nanopartiklar som släpps ut när mat lagas på en gasspis i ett litet hus.

De fann att 10 kvadriljoner nanoklusteraerosolpartiklar per kilo matlagningsbränsle kunde släppas ut, det motsvarar eller överstiger det som bensin- och dieselmotorer producerar.

ANNONS

Personer som bor i ett hushåll med gasspis andas därmed in 10 till 100 gånger fler nanoklusteraerosoler från sin matlagning än de skulle andas in från avgaser när de står vid en livlig väg.

ANNONS

Senaste nytt

Ökad risk för astma

“Efter att ha observerat så höga koncentrationer av nanoklusteraerosol under matlagning med gas kan vi inte längre ignorera dessa partiklar i nanostorlek,” säger Brandon Boor, till Newsweek.

Enligt forskarna skulle troligtvis en köksfläkt leda bort nanopartiklarna från våra andningsorgan, men för att bekräfta det behöver mer arbete göras.

Tidigare har forskning visat att barn som bor i hem med gasspis löper större risk att utveckla astma.

En studie från december 2022 fann att 12,7 procent av barndomsastman i USA kan tillskrivas användandet av gasspis.

Läs mer: Trend eller myt: Så nyttigt är olja Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS