Javisst, har du hört det förut, att sömn, eller bristen därav kan påverka din hälsa mycket negativt. Nu visar en färsk studie på ett samband mellan sömnbrist och hjärtsjukdom, vilket gör en god natts sömn än mer livsviktig.
Satsa på din sömn och lev längre – 4 tips
Mest läst i kategorin
Att sömnbrist är skadligt för allmänhälsan är redan känt, men kanske inte att återkommande problem med sömnen kan förorsaka hjärtproblem, i värsta fall hjärtattack.
Alarmerande rön, med tanke på hur vanligt det ändå är att lida av sömnproblem. Allt enligt en färsk studie som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften Clinical Cardiology, skriver CNN Health.
Kvinnor mest drabbade
Studien visar att kvinnor är överrepresenterade i statistiken och löper störst risk att drabbas. I synnerhet om de tidigare haft någon form av ischemisk hjärtsjukdom, vilket enkelt förklarat uppstår när blodförsörjningen till hjärtat är otillräcklig.
För att särskilja sömnlöshet från mer vanliga sömnproblem, har forskarteamet bakom studien tagit fram tre huvudsymtom som tillsammans riskerar att leda till svår sömnbrist. Bland dessa återfinns återkommande svårigheter att somna och sova, samt att ofta vakna och inte kunna somna om.
Farligt sova mindre än fem timmar
Enligt studien som bygger på mer än elva års insamlad data från 1 184 256 vuxna i USA, Storbritannien, Norge, Tyskland, Taiwan och Kina, led 153 881 testpersoner av sömnlöshet, medan 1 030 375 inte hade några problem med sömnen.
Bland dessa fann man att förekomsten av hjärtinfarkt låg på 1,6 procent bland personer med sömnproblem, som löpte 1,69 gånger högre risk att drabbas än de som sov bra på natten.
Forskarna fann även ett tydligt samband mellan risken för hjärtinfarkt i förhållande till antalet timmar testpersonerna sovit, där de som sovit fem timmar eller mindre löpte en 1,56 gånger större risk att drabbas av hjärtinfarkt än de som sovit sju eller åtta timmar, enligt CNN Health.
Stress stor hälsobov
En annan hälsobov i sammanhanget är hormonet kortisol, som reglerar förekomsten av stress i kroppen och visar sig på vårat blodtryck. I de fall nivåerna för höga stiger blodtrycket i sämsta fall även under natten.
Återkommande sömnbrist sätter följaktligen kortisolet ur spel, vilket får blodtrycket att löpa amok och ökar risken för hjärtsjukdom.
Det gör sammantaget att sömnlöshet bör betraktas som en stor riskfaktor när det kommer till att förebygga hjärt-kärlsjukdom och att sömn faktiskt är att betrakta som medicin.
“Om du inte sover bra, under fem timmar eller sex timmar, utsätter du dig själv för en högre risk för hjärtinfarkt. Sömnmönstret är mycket viktigt”, säger Dr Hani Aiash, kardiolog och biträdande dekanus för interprofessionell forskning vid College of Health Professions vid Upstate Medical University, som ligger bakom studien.
Dr Aiash slår även ett slag för regelbundna sovtider, eftersom det skapar en naturlig rytm och rutin. Här är ytterligare fyra tips som hjälper dig upprätthålla sunda sömnvanor.
Satsa på din sömn och lev längre – 4 tips
1. Gör ditt sovrum inbjudande
Se till att ditt sovrum är en plats för avkoppling, med behaglig temperatur. Gärna även tyst och mörkt.
2. Sätt tekniken på paus
Teknisk utrustning som smartphones, datorer och TV-apparater hör inte hemma i rummet där du ska sova.
3. Skippa kaffet
Det är vida känt att koffein kan störa sömnen. Så även alkohol eller tunga måltider före sänggåendet. Ett bra tips är därför att undvika mat och dryck om det närmar sig läggdags.
4. Rör på dig
Ett aktivt liv med frisk luft och motion utgör en stor del av det totala välbefinnandet och påverkar även din sömn. Rör på dig på dagen, så sover du bättre på natten!
Vill du läsa mer om Life science, hälsa och livsstil? Så här enkelt skaffar du Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev
Relaterade artiklar:
Sömnproblem? Sov som en lastbilschaufför!
3 sovställningar som avslöjar vem du är
Läs även: Han ska bli störst på vårdbemanning i Europa
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.