Dagens PS

Så mycket vatten ska du dricka i sommar

Vatten
Det har sagts att sommaren 2023 kan komma att bli rekordvarm. Här läser du hur mycket vatten du behöver dricka. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

En balanserad vätskebalans har många hälsofördelar och bidrar till att du orkar mer i sommarvärmen. Här är tumreglerna som håller dig hydrerad och pigg i sommar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har sagts att sommaren 2023 kan komma att bli rekordvarm. Det betyder många härliga timmar i solen, men också att du behöver se till att få i dig tillräckligt med vatten under de varmaste dagarna.

Men varför är det så viktigt?

60 procent av totalvikten

Vatten utgör genomsnittligen 60 procent av totalvikten hos en vuxen person, även om våra vattenreserver minskar med åldern. Tar vi vår hjärna som exempel består den till 73 procent av vatten, medan motsvarande siffra för lungorna är 83 procent.

Två tredjedelar av detta vatten döljer sig i de intracellulära delarna av vår kropp, och en tredjedel i de extracellulära, som till exempel blodet och andra kroppsvätskor, enligt det franska företaget Withings .

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Vatten när du är törstig

För det mesta får vi i oss vatten utan att tänka på det, dels som ett resultat av metabolism, och dels via det dagliga intaget. En bra tumregel när det gäller vatten är därför att vi inte behöver överdriva vår konsumtion, vilket forskning också stöder.

Det betyder enkelt förklarat att det räcker att vi dricker när vi är törstiga.

Till detta kommer också parametrar som ålder, kön, ämnesomsättning och andra livsstilsfaktorer, som tillsammans med klimatet vi lever i skapar individuella förutsättningar för hur mycket vatten vi behöver.

ANNONS
Vatten

Fysiskt aktiv personer behöver dricka mer än de som har ett stillasittande arbete. (Foto: Unsplash)

Försämrad kognitiv förmåga

Med det sagt finns det tillfällen, till exempel när det är väldigt varmt, då det är extra viktigt med vätska, för att kroppen ska kunna återhämta sig.

Särskilt i de fall då vår kropp gör av med mer vätska än vad vi tillför, eftersom det kan medföra vätskebrist och uttorkning. Det drabbar oftast små barn, äldre personer eller de som anstränger dig hårt fysiskt i värmen. Kronisk uttorkning kan i sämsta fall orsaka en rad följdsjukdomar och skada våra njurar.

Måttlig uttorkning kan i sin tur leda försämrad kognitiv och fysisk prestanda. En balanserad vätskebalans har således många hälsofördelar, där en av dem är att du känner dig mer klartänkt och energisk.

Varierar med fysiken

Men hur mycket ska du dricka?

Som redan nämnt varierar behovet av vatten mellan individer stort. Tittar vi på en person med ett stillasittande arbete, kan hen sannolikt klara sig på en knapp liter per dag, medan en väldigt fysiskt aktiv person i ett varmt klimat behöver mycket mer.

Det är därför svårt att fastställa generella regler för en hel befolkning, varför rekommendationerna som florerar bygger mycket på uppskattningar.

ANNONS

En till en och en halv liter

Enligt nordiska näringsrekommendationer bör intaget av vätska i form av drycker ligga på omkring 1–1,5 liter per dag, utöver den vätska du får i dig via maten.

Frågar du den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har de fastställt ett totalt intag av vatten för friska vuxna på 2,1 liter per dag för kvinnor och 2,5 liter per dag för män.

Vill du läsa de senaste nyheterna om hälsa och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Skydda dig mot buller – och lev längre

Några tips till dig som vaknar flera timmar för tidigt

Läs även: Världens 20 mest populära ölsorter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]