Plast har hittats i våra kroppar och vi får i oss den via mat och dryck. Här är några oväntade livsmedel som innehåller mycket plastpartiklar.
Plast finns i det mesta vi äter
Det finns ganska lite forskning om hur vi människor får i oss all den mikroplast som har hittats i våra kroppar påverkar våra organ och deras funktion.
Mikroplast har hittats i människors lungor, i människors bröstmjölk, i människors blod och i mänsklig placentavävnad.
Mikro- och nanoplast
Mikroplast är plastpartiklar som är från 5 millimeter till 1 mikrometer. När plastpartiklarna är mindre än en mikrometer kallas de nanoplast, det skriver CNN.
I en studie från mars i år fann forskare att personer med mikro- eller nanoplast i artärer i nacken har dubbelt så hög risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller att dö av någon orsak under de kommande tre åren, jämfört med personer som inte hade någon plast i nackartärerna.
Enligt experter är nanoplaster den typ av plastföroreningar som är mest besvärande för människors hälsa eftersom de extremt små partiklarna kan invadera enskilda celler och vävnader i våra organ.
Det kan eventuellt avbryta cellulära processer och släppa ut hormonstörande kemikalier som bisfenoler, ftalater, flamskyddsmedel, per- och polyfluorerade ämnen eller PFAS och tungmetaller.
Senaste nytt
Olika åsikter
“Alla dessa kemikalier används vid tillverkning av plast, så om plast tar sig in i oss, bär den med sig de kemikalierna”, säger Sherri Mason, hållbarhetschef på Penn State Behrend i Erie, Pennsylvania, USA till CNN.
Hon förklarar att eftersom temperaturen i vår kropp är högre än utanför kommer kemikalierna i plasten migrera ut ur den och hamna i våra kroppar.
“De här kemikalierna kan transporteras till din lever och din njure och din hjärna och till och med ta sig över placentagränsen och hamna i ett ofött barn,” säger hon till CNN.
En talesperson för branschorganisationen International Bottled Water Association har dock tidigare sagt till CNN att det för närvarande inte finns någon vetenskaplig konsensus om de potentiella hälsoeffekterna av nano- och mikroplastpartiklar.
Salt och socker
I en studie gjord i februari i år innehöll hela 90 procent av animaliska och vegetabiliska proteinprover mikroplast.
Nanoplast är så små plastpartiklar att frukt och grönsaker kan absorbera dem genom sina rotsystem så de hamnar i blad, stjälkar, frön och frukt, det visar en studie från 2021.
Även salt innehåller plast. En studie från 2023, visar att grovt rosa Himalayasalt som utvunnits ur marken innehöll mest mikroplast, följt av svart salt och havssalt.
En annan riklig källa till plast för människor är socker, det visar en studie från 2022. Till och med tepåsar som är gjorda av plast kan släppa enorma mängder plast.
Tepåsar och ris
Forskare vid McGill University i Quebec i Kanada har funnit att en enda tepåse av plast släppte ut 11,6 miljarder små mikroplastpartiklar och 3,1 miljarder nanoplastpartiklar i tevattnet.
Även från ris får vi i oss plast, i en studie vid University of Queensland i Australien fann forskare att när vi äter 100 gram ris äter vi samtidigt 4 milligram plast.
Den som äter en portion snabbris får i sig ännu mer plast, hela 13 miligram. Forskarna säger att mängden plast i riset kan minskas med upp till 40 procent om det tvättas.
Vår plastkonsumtion fortsätter om vi dricker vatten på flaska, en plastflaska i standardstorlek innehöll 240 000 plastpartiklar från sju olika typer av plast, även nanoplast, det visar en studie från mars i år.
Mikroplast skadar våra cellers kraftverk
Forskare varnar för att mikroplast ökar risken för cancer, neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers samt hjärt-kärlsjukdomar.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.