Dagens PS

Ilska är dåligt för våra blodkärls hälsa

En arg kvionna skriker. En ny studie visar att ilska påverkar våra blodkärl på ett sätt som är negativt för deras hälsa
En ny studie visar att ilska påverkar våra blodkärl på ett sätt som är negativt för deras hälsa. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Ilska påverkar dina blodkärls hälsa negativt och effekten sitter kvar långt efter att du slutat känna dig arg, det visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

I en ny studie ville forskare ta reda på varför känslor av ilska har en negativ påverkan på våra blodkärls hälsa, det skriver CNN.

Fisk minnas känslor

Forskarna delade 280 studiedeltagare och gav dem en uppgift som under åtta minuter fick dem att minnas känslor av ilska, sorg, ångest eller neutrala känslor.

Innan och flera gånger efter uppgiften mätte forskarna studiedeltagarnas vaskulära hälsa.

“Det har gjorts några studier i det förflutna som har kopplat känslorna av ilska, känslorna av ångest och känslorna av sorg till risk för hjärtsjukdomar i framtiden”, säger Daichi Shimbo till CNN.

Han är professor i medicin vid avdelningen i kardiologi vid Columbia University i New York City, och studiens huvudförfattare.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Ilska påverkade blodkärlen

Uppgifter som gjorde att deltagarna mindes sorg och ångest visade inte någon signifikant förändring i de markörer som mättes jämfört med uppgiften med neutrala minnen, men det gjorde ilska.

“Det ser ut som att ilskans negativa effekter på hälsa och sjukdom kan bero på dess negativa effekter på vaskulär hälsa … själva blodkärlens hälsa”, säger Daichi Shimbo till CNN.

ANNONS

Det här är inte den första studien som ser ett samband mellan känslor och kardiovaskulära effekter, men enligt Joe Ebinger belyser den hur sambandet fungerar.

Joe Ebinger är docent i kardiologi och chef för klinisk analys för Smidt Heart Institute på Cedars-Sinai i Los Angeles. Han har inte varit involverad i forskningen.

“Detta är en av de första välgjorda randomiserade studierna och placebokontrollerade studier har verkligen visat oss att det finns förändringar i våra blodkärl som inträffar akut som svar på de känslor vi känner,” säger han till CNN.

Påverkar på tre sätt

Daichi Shimbo berättar att forskarna i studien observerade tre viktiga sätt som ilska påverkade blodkärlens hälsa.

Ilska gjorde det svårare för blodkärlen att vidgas, som svar på ischemi, eller lokal blodbrist. Ilska påverkade även cellulära markörer för skada och deras förmåga att reparera sig själva.

Forskarna såg effekterna på blodkärlen upp till 40 minuter efter den 8 minuter långa uppgiften och enligt Daichi Shimbo bör vi oroa oss för en kumulativ effekt.

Han säger att de spekulerar i att om du är en person som blir arg om och om igen, kanske du kroniskt försämrar dina blodkärl.

De studerade inte det, men de spekulerar att den typen av kronisk skada från upprepad ilska kanske kan leda till kroniska negativa effekter på blodkärl.

ANNONS

Låt inte ilska tära

Studien tittade inte heller på vad vi bör göra åt det här, ilska är en naturlig mänsklig känsla och Joe Ebinger menar att vi inte helt bör undvika att känna den.

Brett Ford, docent i psykologi vid University of Toronto Scarborough, har i en tidigare CNN-artikel sagt att det bästa är att lära sig att bearbeta känslor av ilska utan att låta dem tära.

Daichi Shimbo hoppas att deras studie om hur ilska påverkar kroppen kan uppmuntra människor som ofta känner sig arga att söka hjälp hos en psykolog.

Arg? Kasta iväg din ilska

Det finns många sätt att ta itu med sin ilska. En ny studie visar att ett smidigt sätt är att skriva ner det som väcker ilska på en lapp och sedan kasta iväg den. Att helt enkelt slänga bort sin ilska.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]