Dagens PS

Fem döda i ovanlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten och WHO uppmanar till försiktighet vid rengöring av fågelbad för att undvika att smittas av en potentiellt farlig sjukdom
Folkhälsomyndigheten och WHO uppmanar till försiktighet vid rengöring av fågelbad för att undvika att smittas av en potentiellt farlig sjukdom. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 mars 2024Publicerad: 07 mars 2024

Världshälsoorganisationen meddelar att en dödlig bakteriell sjukdom har drabbat människor i flera europeiska länder, däribland Sverige.

ANNONS
ANNONS

Utbrottet av en sjukdom kallad psittacosis började förra året och har fortsatt i år. Hittills har fem personer dött av sjukdomen, det skriver CNN.

Under november och december drabbades ovanligt många av denna sjukdom i Sverige och de flesta som smittats har haft kontakt med vilda fåglar, det skriver Folkhälsomyndigheten.

Den bakteriella infektionssjukdomen psittacosis kallas även för papegojsjuka och fåglar utgör en reservoar för smittan.

Fall i Sverige

I Sverige har fallen ökat sedan 2017. I slutet av november och början av december förra året rapporterades här 26 fall av papegojsjuka, vilket är ovanligt många.

Från september 2023 till och med den 29 februari har 42 fall av papegojsjuka rapporterats från nio regioner i Sverige.

De flesta fallen, 11 stycken har rapporterats från Stockholm och från Skåne, där 8 fall rapporterats.

Det är fler män, 79 procent, än kvinnor som har smittats i Sverige och här är de smittades medianålder 73.

Under hela 2023 rapporterades 62 fall av sjukdomen i Sverige och hittills i år har 13 fall rapporterats.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Symptomen

De flesta som smittas av papegojsjuka får en mild sjukdom som börjar fem dagar till två veckor efter exponering, med influensaliknande symptom och ibland lunginflammation.

Symptomen kan bestå av huvudvärk, muskelsmärtor, torrhosta, feber och frossa. Infektionen kan behandlas med antibiotika och för människor är den sällan dödlig.

Sjukdomen orsakas av bakterier i klamydiafamiljen och infekterade fåglar verkar inte alltid sjuka, men när de andas och bajsar sprids bakteierna.

Så smittas du

Många av dem som blivit sjuka har kommit i kontakt med vilda fåglars avföring, exempelvis genom att ha hanterat fågelbad.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dem som behöver rengöra fågelbad att göra det utomhus, samt att de blöts med såpvatten så att fägelträck inte dammar och kan inandas.

Högtryckstvätt av fågelbad bör undvikas eftersom det ökar mängden potentiellt smittoämne i luften.

Sjukdomen kan även spridas vid kontakt med smittade tamfåglar, den kan också spridas från människa till människa, men det är ovanligt.

ANNONS

Fyra döda i Danmark

I Danmark ses vanligtvis 15 till 30 fall om året av papegojsjuka hos människa och de flesta har smittats av fåglar som är husdjur eller hobbyfåglar som brevduvor.

Den 27 februari har Danmark haft 27 bekräftade fall av papegojsjuka och enligt Världshälsoorganisationen, WHO, misstänker folkhälsotjänstemän där att antalet fall de facto är mycket högre.

I Danmark har 15 personer lagts in på sjukhus på grund av papegojsjuka, 15 av dem hade lunginflammation och 4 har avlidit.

Minst en av de smittade danskarna fick papegojfeber av en sällskapsfågel, tolv säger att de kommit i kontakt med vilda fåglar genom fågelmatare och tre uppger att de inte haft någon kontakt alls med fåglar.

Flera andra europeiska länder har drabbats av ovanligt många fall, däribland Nederländerna, där en av de drabbade har avlidit.

Utbrottet övervakas

WHO kommer fortsätta övervaka utbrottet tillsammans med de drabbade länderna och uppmanar läkare att vara uppmärksamma på sjukdomen.

Både WHO och Folkhälsomyndigheten uppmanar personer som kommer i kontakt med fåglar eller fågelträck att tvätta sina händer noga efteråt.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten menar att det är viktigt att vårdpersonal är medvetna om förekomsten av papegojsjuka så att patienter med lunginflammation snabbt får rätt diagnos och behandling.

Läs mer: Den okända (folk)sjukdomen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]