Dagens PS

Livsstilsval kan minska risken för demens

Det finns ett livsstilsval du kan göra som kan hjälpa till att förhindra minnesförlust senare i livet
Det finns ett livsstilsval du kan göra som kan hjälpa till att förhindra minnesförlust senare i livet. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 aug. 2023Publicerad: 08 aug. 2023

I Sverige insjuknar varje år cirka 20 000 till 25 000 personer i en demenssjukdom som kan ge minnesförlust och påverka hjärnans exekutiva funktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en sak som kan hjälpa till att förhindra minnesförlust senare i livet, det menar en klinisk professor i psykiatri, det skriver Newsweek.

Så många är demenssjuka

I Sverige har cirka 140 000 personer en demenssjukdom och år 2030 är prognosen att 180 000 till 190 000 kommer vara demenssjuka, prognosen för 2050 är 250 000, det framgår av Svenskt Demenscentrum.

Den vanligaste formen av demens är Alzheimers sjukdom, enligt Hjärnfonden har ungefär två av tre av dem som är demenssjuka i Sverige Alzheimers sjukdom.

Demenssjukdomar visar inga tecken på att minska, i Sverige insjuknar varje år cirka 20 000 till 25 000 personer i en demenssjukdom och i hela världen insjuknar varje år 10 miljoner människor.

År 2030 beräknas ungefär 75 miljoner människor leva med en demenssjukdom.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

En sak man kan göra

Newsweek har talat med en psykiater för att ta reda på om det finns några livsstilsval man kan göra i ung ålder för att förhindra att längre fram drabbas av minnesrelaterade problem och minnesförlust.

Paul Linde är en certifierad allmänpsykiater för vuxna och medicinsk chef för psykiatri och kollaborativ vård vis Ria Health samt klinisk professor i psykiatri vid University of California, San Francisco, School of Medicine i USA.

ANNONS

Han säger att en sak som kan hjälpa till att förhindra minnesförlust senare i livet är att minska ned på sin alkoholkonsumtion och hålla den på ett minimum.

Minimera konsumtionen

“Att minimera din alkoholkonsumtion är ett enkelt sätt att förhindra minnesförlust. En natt med tungt drickande kan leda till korttidsminnesförlust, så kallad blackout, när man verkar ytligt fungerande men under vilken man inte kommer ihåg sina handlingar eller beteenden nästa dag”, säger han till Newsweek.

Han säger att svåra långsiktiga konsekvenser som är förknippade med långvarig högkonsumtion, kroniskt drickande och alkoholmissbruk kan uppstå.

“Överdriven alkoholanvändning skadar flera delar av hjärnan, inklusive hjärnbarken, där nya minnen bildas och sedan lagras och hämtas”, förklarar han för Newsweek.

Det kan resultera i tillstånd som allvarlig neurokognitiv störning som är alkoholframkallad, det kallas alkoholrelaterad demens eller alkoholinducerad amnestisk störning.

Officiellt kallas det för Wernicke-Korsakoffs syndrom och det är en allvarlig minnesstörning som orsakas av tiaminbrist orsakad av hög alkoholkonsumtion.

Total avhållsamhet bäst

Paul Linde menar att avhållsamhet troligtvis är det bästa sättet att bevara sin hjärnfunktion, men säger att det finns andra sätt om man vill fortsätta dricka alkohol.

ANNONS

“Undvik perioder med mycket drickande och undvik att dricka om du är ute efter att specifikt komma ihåg något, eftersom inlärning och memorering försämras av alkoholanvändning”, säger han till Newsweek.

Han tillägger att det är viktigt att inte dricka alkohol nära läggdags eftersom sömn av god kvalitet korrelerar med hög minnesfunktion och förklarar att trots att man känner sig sömnig efter en drink eller två, är alkohol känt för att störa god, kvalitativ sömn.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Mer alkohol ökar inte toleransen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]