Ett svettigt pass på kvällskvisten kan kännas som den perfekta ventilen. Men enligt en ny stor studie kan det påverka både sömn och hjärta negativt. Att träning är bra för hälsan är inget nytt. Det sänker sjukdomsrisken, förbättrar livslängden och stärker psyket. Men när på dygnet du tränar – och hur intensivt – kan också …
Alla gör det. Vissa oftare än andra. Men tänk om det är farligt att gäspa? Här kommer rönen som borde få dig att kväva din gäspning. Särskilt om du sitter i bilen. Gäspar du ofta? Det borde du sluta med. En ny rapport från American Academy of Sleep Medicine varnar nämligen för att daglig sömnighet …
En ny grupp av miljöföroreningar har för första gången identifierats i svenskars blod. Upptäckten gjordes hos 30 blodgivare. SPA:er, syntetiska fenolära antioxidanter, är vad det handlar om när Stockholms universitet gjort en ny upptäckt. SPA:er har hittats i blodet från 30 bloddonatorer i Stockholm. Halterna är enligt forskarna jämförbara eller til och med högre än …
Träna, sov och ät nyttigt. Ett klassiskt recept för dem vill leva sunt och länge. Nu ger forskare konkreta tips om vad det kan betyda. När det gäller mat och hälsa finns den gamla frasen ”om du äter yoghurt varje morgon i 36 500 dagar så blir du hundra år”. Det stämmer fortfarande. Även om sägningen …
En kaffetår kan vara rena hälsobomben och förhindra att du drabbas av stroke, hjärtinfarkt och även Parkinsons sjukdom, berättar Råd & Rön. Kaffe i lagom dos kan enligt forskningen skydda mot och minska risken för allvarliga sjukdomar. Omvänt kan kaffe i överdrivna mängder vara hälsovådligt. Det är alltså en balansgång värd att tänka på när …
Tarmens bakterier påverkar mer än magen. Nu visar forskare att de också kan dämpa negativa känslor. Kefir till frukost. Kimchi till lunch. Kombucha på eftermiddagen. Intresset för tarmhälsa har exploderat de senaste åren – och det är inte längre bara magen som står i fokus. Nu visar en ny studie att probiotika inte bara kan …
Parkinsons sjukdom ökar dramatiskt i hela världen – den senaste forskningen pekar nu ut människan själv som orsaken. ”Parkinsons är en människoskapad sjukdom”, konstaterar den nederländske neurlogoen och forskaren Bas Bloem i en intervju i tidningen Politico. Antalet Parkinsons-fall har fördubblats Med snabbare spridning än både stroke och MS är Parkinsons en av världens snabbast …
Det var inte billigt från början att hålla formen. Med Trumps tullar blir det ännu dyrare. Här är 3 livsmedel som kan komma att slå hårt mot hälsomedvetna konsumenter. USA:s president Donald Trump valde att kalla startskottet för sina tuffa tullar: “Liberation day”. För konsumenten är tullkriget dock inte lika befriande. Särskilt inte när det …
Morgonkaffet – ett måste. Och så förmiddagsfikat förstås, för att inte tala om den där koppen på eftermiddagen. Men hur bra är kaffe egentligen? Här kommer glädjande rön för alla kaffeälskare där ute. Det har helt klart sett ljusare ut för världens koffeinister. Kaffehandlare världen över minskar sina inköp till ett minimum på grund av …
Ett ständigt pip, brus eller sus i öronen kan påverka såväl fokus som livskvalitet. Ändå är det sällan själva örat som orsakar tinnitus. Visslande. Vinande. Brusande. Pulserande. Lider du av tinnitus vet du, och du är inte ensam. Tvärtom lever i dag mer än var tionde svensk med ett svagt sus eller ett påträngande pip …
Hur gammal är du, men framför allt – hur åldras du? Här är testet som på bara 30 sekunder kan ge dig en tydlig indikation på hur det är ställt med din hälsa. Ja, tänk den som ändå finge åldras med värdighet… Nu behöver du inte sväva i ovisshet längre sedan ett enkelt test avslöjar …
En ny typ av choklad tar plats i butikerna när chokladtillverkarna tvingas att tänka nytt. Frågan är om vi kan leva helt utan kakao. Chokladen är i förändring. Kakaoplantagerna minskar, priserna skjuter i höjden – och fram växer en ny generation godsaker helt utan kakaobönor. Prischock på kakao Under 2024 steg det globala priset på …
Nu har forskare upptäckt att långvarig användning av smärtstillande ibuprofen kan minska risken för olika sjukdomar som cancer, demens och diabetes. Den aktiva ingrediensen kan påverka hela sockeromsättningen. Studier visar att vanliga smärtstillande och febernedsättande läkemedel som Aspirin, Ipren och Voltaren kan ha en överraskande roll i kampen mot cancer. Särskilt intressant är deras förmåga …
Det sker något av en revolution inom Alzheimers och andra demenssjukdomar. Det pågår konstant nya studier med blodmarkörer som målar upp en ljus framtid och som rullas ut i större omfattning. Det gäller att hitta demenssjukdomar som Alzheimers på ett tidigt stadie, och många sådana studier har pågått de senaste åren. Senaste studien i kampen …
När världen släpper garden är det dags att höja blicken. Det menar WHO:s högsta chef, som nu varnar för att nästa globala sjukdomsutbrott är oundvikligt. Vid ett möte i veckan slog Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen (WHO), fast att världen inte kan luta sig tillbaka efter covid-19. “Detta är inte en teoretisk risk; det …
När kaoset klistrar sig fast vid dig och allt känns ute ur kontroll, finns det goda nyheter: kaoset kan vara precis vad du behöver. Allt går snett. Schemat har brakat ihop som ett dåligt byggt korthus, mejlen går i 190 och du har glömt varför du ens gick in i det där mötet från början. …
Nysningar, kliande ögon och ett ständigt behov av näsdukar? Det är inte bara pollen som lurar – utan ett förvirrat immunförsvar. Våren är här och med den kommer den årliga våndan för miljontals svenskar: hösnuva. Men vad är det egentligen som får kroppen att reagera så kraftigt på något så harmlöst som pollen? Kroppens egna …
Det är inte bara gener eller tur som avgör. Enligt en ny studie handlar hälsosamt åldrande minst lika mycket om vad du la på tallriken i medelåldern. Studien visar att din kost i medelåldern har en direkt koppling till hur hälsan ser ut vid pensionsåldern. Bakom studien står forskare från Harvard T.H. Chan School of …
Har du en återkommande känsla av att din hjärna går på högvarv? Det gör den också. I sämsta fall som allra mest, när du minst anar det. Här berättar hjärnforskaren hur det hänger ihop. Tänka. Skriva. Hoppa. Springa. Tala i telefon. Sitta i möte. Köra bil. Alla vardagliga, om än varierande exempel på när din …
Utskälld av vissa. Högaktad av andra. Ja, säg den diet som inte stöter på patrull. Men tänk om just detta ändå har förmågan att förlänga vår biologiska ålder? Ta ett helhetsgrepp över kosten. Förläng din ålder. Tanken svindlar. I synnerhet om denna livsförändring kretsar kring Keto – en av vår tids mest trendiga, men likväl …
Forskare ser nya samband mellan vaccination och lägre risk för demens – resultaten väcker hopp om framtida förebyggande insatser. Ett vanligt vaccin visar sig ha oväntade hälsofördelar. Ny forskning kopplar nämligen bältrosvaccin till en tydligt minskad risk för demens. Resultaten väcker intresse bland forskare och kan få betydelse för framtida rekommendationer. Kan skydda mot demens …
När bananflugor dricker alkohol är det inte för att de är deprimerade, tror forskarna, och effekten gör hanarna mer attraktiva för honorna. För många är bananflugor, som kommer med värmen, en plåga i hemmen. De stortrivs i soprum och tar sig gärna en slurk alkohol, vilket kanske många märkt som besökt en pub. Där det …
Du sover dina sju timmar, ställer klockan, gör allt ”rätt” – ändå känns det som att någon dragit ur sladden. Mer sömn är inte alltid lösningen. Vi vet redan att många sover för lite. En ny studie presenterad av CNN visar att vi borde sova mer inte bara av allmänna hälsoskäl utan även för att …
Artificiella sötningsmedel och sockerfria sötsaker är en av vår tids stora vattendelare. Vissa undviker det till varje pris – andra ser det som ett nyttigare alternativ till socker. Nya studier ger det ena lägret vatten på sin kvarn. Sötningsmedel – tillsatserna som gör det möjligt att skriva “inget tillsatt socker” på sötade drycker och godisbitar – har …
Vi borde tillbringa mer tid i sängen – sovande. Regelbundna tider och mer sömn är metoder att minska risken för Alzheimers, enligt ny studie. Sömn, djupsömn och sömnvanor står i centrum för en ny studie som CNN nu presenterar. Den säger inte bara att vi borde sova mer av allmänna hälsoskäl utan även att mer …
Stressen ökar snabbt i samhället. Det finns dock några enkla sätt att motverka den. Det sker på många fronter samtidigt. Priserna går upp, världspolitiken och det geopolitiska maktspelet. Klimatförändringar. Vi lever sönderstressade liv Orosmolnen är numera så många att många lever sönderstressade liv. Google-sökningar efter “hur man minskar stress” är på en rekordhög nivå, enligt …
Så har klockan åter vridits fram, men vad betyder det för vår sömn – och vad kan vi göra för att påverka de eventuella effekterna av sommartiden? Här samlar vi expertisen och de senaste rönen kring sömn. Sommartid. Det betyder att svensken “plockar fram grillen”, men framför allt snuvas på en timme sömn. När en …
Proteinpulver. Energidrycker. Frukt. Kaffe. Eller ingenting? Mycket har sagts om kost och träning. Frågar du experterna är svaret dock enhälligt: här är energikällan som gäller. Vi har tidigare kunnat konstatera att de livsmedel vi tror är mest hälsosamma, i själva verket kan vara minst gynnsamma. Nu har turen kommit till kost och träning. Även här …
Det marknadsförs som fräscht, sockerfritt och tandvänligt. Men hur nyttigt är tuggummit egentligen? En pilotstudie som presenterades vid American Chemical Society i San Diego, vilken tidningen Fortune skriver om, visar att tuggummin – både naturliga och syntetiska – innehåller plastbaserade polymerer som frigörs i munnen när man tuggar. Hela 94 procent av mikroplasterna släpptes redan …
Ett recept på gravstenen. Varför inte? Minst ett 20-tal sådana är dokumenterade och inget hindrar någon från att göra samma sak i Sverige. Den som vill göra Bonnie Johnsons, mamma och flygvärdinna, kakor kan bara läsa av receptet, på de havregryns- och chokladkakor hon alltid gjorde till födelsedagar, helgdagar och evenemang i barnens skolor. Men …
Det finns givetvis en uppsjö av tips på hur vi ska hålla hjärnan i trim när vi blir äldre. Enligt några forskare behöver det dock inte vara så märkvärdigt att utföra den bästa hjärngymnastiken. Listorna och tipsen avlöser varandra på hur vi ska hålla hjärnan i trim, i takt med att vi lever allt längre. …
Ensamhet känns – men den syns också i statistiken. Nu pekar forskningen på ett oväntat hot mot din livslängd. Att vara ensam är inte bara tråkigt – det kan vara livsfarligt. Forskning visar nu att sociala relationer spelar en oväntat stor roll för hur länge vi lever. Kanske större än både gener och gymkort. Ensamhet …
Ett historiskt första fall av fågelinfluensa hos får har upptäckts i Storbritannien. Utvecklingen där viruset sprider sig till allt fler däggdjur oroar experter som varnar för en ny pandemi. I måndags rapporterade brittiska myndigheter att ett får i norra England testat positivt för H5N1-viruset. Det är första gången i världen som fågelinfluensa konstaterats hos ett …
Vin, antioxidanter och en potentiellt längre livslängd, eller bara D-vitamin, zink och andra tillskott för att boosta immunförsvaret? Här bjuder vi på färska hälsorön och en dementi som verkligen piggar upp. Om det funnits ett magiskt piller som löst alla våra problem och förhindrat åldrandet hade vi sannolikt kastat oss över det. Det gör det …
Det kallas dödshjälpsturism. Fenomenet växer i Europa – och väcker både hopp och rättsliga frågor. För att avsluta sitt liv värdigt reste en amerikansk kvinna till Schweiz hösten 2024. Hon dog i en stillsam skogsglänta – i en futuristisk kapsel skapad av den australiensiska läkaren Philip Nitschke. Men vad som började i stillhet slutade i …
I en ny studie, med stöd av AI, redovisar forskare vid Karolinska institutet nya rön. Det handlar om hur läkemedel påverkar cancerceller. I en studie på cancerceller från äggstockar visar forskare från Karolinska Institutet med hjälp av AI hur omgivningen runt tumören påverkar hur cancercellerna reagerar på läkemedel. Studien har publicerats i tidskriften Communications Biology. …
Vill du uppnå en bättre allmänhälsa och leva längre, kanske även sluta äta skräp? Då ska du lystra till såväl näringsforskare som hundraåringar och se upp för dessa matfällor. Du blir vad du äter. Det är sedan gammalt, om än med distinktionen att det vi absolut ska äta, och helst bör undvika varierat en del …
Ett genombrott inom forskningen om cancer kan komma från ett oväntat håll – din vanliga medicinlåda. Nya studier visar att vanliga smärtstillande och febernedsättande läkemedel som Aspirin, Ipren och Voltaren kan ha en överraskande roll i kampen mot cancer. Särskilt intressant är deras förmåga att stärka immunförsvaret mot vissa cancerformer. Den senaste forskningen, publicerad i …
Nu gör en ny alg entré i supermat-världen – och den sägs vara både näringsrik och hållbar. Frågan är bara om smaken går att uthärda. Många av oss har en komplicerad relation till gröna pulver. Vissa lovordar sina spirulinasmoothies, andra ryser vid tanken på gräsiga hälsojuicer. För de förstnämnda kan Chlorella komma som en trevlig …
Att frukt och grönt är bra för hälsan är ingen nyhet. Ändå äter bara var tionde svensk enligt rekommendationerna. Matpriserna har skjutit i höjden de senaste åren. På tio år har matpriserna ökat med 45 procent och när SCB sammanställde prisökningarna för februari månad var det en dyster läsning för många. Matpriserna hade då ökat …
Visst kan det vara nyttigt med en tupplur. Om den är högst 26 minuter. Och före 14.00. Annars kan den göra mer skada än nytta. Du har hört det hur många gånger som helst. En daglig tupplur är nyttigare än nästan allt och en stund med huvudet på kudden är rena drömmen. På mer än …
Adhd-diagnoserna i Sverige ökar snabbt och köerna till regionernas utredningar är ofta långa. I kölvattnet av detta har ett fenomen vuxit fram – köpta diagnoser. I dag meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att privata adhd-utredare kommer att granskas hårdare. Deras verksamheter har gynnats av den dramatiska utvecklingen – och nu vill regeringen säkerställa att det går …
Det började med massuppsägningar. Nu avser Elon Musk att fortsätta maximera produktivitet och effektivitet än mer genom att utöka arbetsveckan. Men det finns ett stort problem. Det fortsätter att storma kring Elon Musk och hans skötebarn Department of Government Efficiency, DOGE. Efter en intensiv start fortsätter Musk att rensa upp bland USA:s offentliga utgifter. Nu …
Långa möten, oändliga beslut och en affärsvärld i konstant krisläge. För många styrelseledamöter är bristningsgränsen nära. Diagnosen utmattningssyndrom, tidigare kallad utbrändhet, kommer att försvinna år 2028. Forskare menar att det kan öppna upp för bättre och mer individanpassad vård. Det betyder dock inte att problemet med arbetsrelaterad utmattning försvinner – ett problem som syns inte …
Utmattningssyndrom som diagnos finns enbart i Sverige, och diagnosen kommer att skrotas om fem år. “På sikt tror jag att patienterna kommer att gynnas”, säger psykologen Elin Lindsäter. WHO vill ta bort nationella diagnoser och då kommer utmattningssyndrom försvinna, som enbart finns i Sverige. Diagnosen kommer att försvinna 2028, uppger Psykologtidningen. Diagnosen utmattningssyndrom skrotas Utbrändhet …
Kaffet är dyrare än någonsin, men det är inte ditt enda problem. En färsk studie visar nu att vissa typer av kaffe innehåller betydligt högre halter av kolesterolhöjande ämnen än andra. När kaffepriserna formligen kokar över och krympflationen är för att stanna kan det kännas fint att luta sig mot kaffeautomaten på jobbet. Alltid där, …
Det finns ingen quick fix för en krisande relation. Däremot indikationer som tydligt visar vart du och din partner är på väg. Här listar vi tre av dem. Hur länge kommer ditt förhållande hålla? Visst vore det skönt om vi kunde fastställa det här och nu? Det kan vi som du säkert förstår inte. Däremot …
Svensken Fredrik H. Nyström, professor och överläkare, förkastar moralpredikande hälsoråd i ny bok och menar att ett glas vin om dagen kan förlänga livet. “Hälsoråd kretsar ofta kring förbud och självuppoffring, men verklig hälsa handlar om individens möjligheter och balans. En insikt att bära med sig är att måttlighet nästan alltid vinner över avhållsamhet. Så …
Det kanske är ett ”chicken race”. Forskarna har i vilket fall enkelt fått ihop 36 personer som i fyra veckor äter kyckling – mot betalning. Sam Srisatta, 20-årig student från Florida har tillbringat en månad på ett sjukhus i delstaten. Värre kan man ha det. Hans uppgift var – i stort sett – att …
Alla vet om det, men få vill ta tag i det. Nu kommer rapporten som visar att minskad konsumtion av alkohol faktiskt räddar alla. Alkoholens baksida är väl känd och slår mot såväl individen som samhället. I Sverige bidrog alkoholdiagnoser till nästan 2 200 dödsfall under 2023, vilket motsvarar 25 dödsfall per 100 000 invånare. …
Blodsockerhalten diskuteras allt oftare ju äldre vi blir. Samtidigt råder det delade budskap inom sjukvården där lågt blodsocker kan leda till allvarliga åkommor som medvetslöshet. Vi uppmanas att hålla koll på blodsockernivån, ju äldre vi blir. Har vi sjukdomar som diabetes är det givetvis oerhört viktigt att ha stenkoll på kroppens signaler vilket många inte …