Dagens PS

Guldmynt bevisar att romersk kejsare existerade

Ett guldmynt från antiken som hittades för över 300 år sedan, bevisar nu att en romersk kejsare från 200-talet faktiskt existerade
Ett guldmynt från antiken som hittades för över 300 år sedan, bevisar nu att en romersk kejsare från 200-talet faktiskt existerade. (Foto: Hunterian Museum)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 nov. 2022Publicerad: 24 nov. 2022

Ett guldmynt från antiken som hittades för över 300 år sedan, bevisar nu att en romersk kejsare från 200-talet, som setts som en fiktiv karaktär, faktiskt existerade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För mer än 300 år sedan hittades ett mynt i Transylvanien, myntet kallas Sponsian och bär hans porträtt, enligt forskare har myntet skrapmärken som bevisar att det var i omlopp för 2 000 år sedan, det rapporterar BBC.

Tror sig ha hittat en kejsare

“Vad vi har hittat är en kejsare. Han var en figur som troddes ha varit falsk och avskriven av experterna”, säger Paul Pearson vid University College London, som ledde forskningen, till BBC.

Han säger att att han blev förvånad över upptäckten och att forskarna tror att kejsaren var verklig och att han hade en roll i historien.

ANNONS

Senaste nytt

Dåligt gjorda med grov design

Det nu aktuella guldmyntet, som finns på Hunterian Museum vid Glasgow University i Skottland, är ett av flera som hittades år 1713 i Transylvanien, som en gång var en utpost i det romerska riket.

Fram till mitten av 1800-talet sågs myntet som äkta, men på grund av den grova designen misstänkte experter att det kunde ha tillverkats av förfalskare.

År 1863 sade dåtidens ledande myntexpert, Henry Cohen, vid Bibliothèque Nationale de France att mynten inte bara var moderna utan även dåligt gjorda.

Hittade repor på mynten

ANNONS

Andra experter höll med och fram till nu har Sponsian avfärdats i vetenskapliga myntkataloger. Men när professor Paul Pearson såg fotografier av myntet misstänkte han någonting annat.

Han kunde urskilja repor på myntets yta som han antog kunde ha skapats när myntet var i omlopp, och kontaktade Hunterian Museum där myntet förvarades inlåst i ett skåp tillsammans med tre andra mynt från den ursprungliga myntskatten.

Paul Pearson och forskarna vid museet undersökte alla fyra mynt under ett kraftfullt mikroskop och såg att det verkligen fanns repor på dem, repornas mönster överensstämde med dem som skapas av att mynt slår mot varandra i plånböcker.

Behöver ta reda på vem Sponsian var

En kemisk analys visade dessutom, enligt museets myntintendent Jesper Ericsson, att mynten har legat nedgrävda i jord i hundratals år.

Nu behöver forskarna ta reda på vem Sponsian var. De tror att han var en militär befälhavare som blev tvungen att kröna sig själv som kejsare i romarrikets mest svårförsvarade och avlägsna provins.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 4 kilo oersättliga guldmynt stulna från museum

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]