Dagens PS

Guld-skatt funnen i Norge: "Väldigt sällsynt"

Guld-skatt funnen i Norge: "Väldigt sällsynt"
De karakterisktiska frisyrerna och klädstilarna hos mannen och kvinnan ger dateringen på det sällsynta fyndet. Foto: Kulturhistorisk museum/Universitetet i Oslo
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 17 sep. 2023

Guld tunt som papper, och inte större än en nagel – men arkeologerna som gräver upp de urgamla guldgubbarna vet inte till sig av glädje.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

35 guld-gubbar har hittats vid ett hednatempel från 500-talet utanför Lillehammer i Norge. Arkeologerna är lyriska över fyndet – trots att guldbitarna är små som en nagel.

Kvar på samma plats

De fem som nu har hittats får det sammanlagda antalet guld-gubbar som hittats på platsen att stiga till 35, och det senaste fyndet vid det gamla hednatemplet är speciellt: De små guldbitarna ligger där de än gång grävdes ned för drygt 1 500 år sedan.

“Det är extra ståtligt att vi kan knyta guldgubbarna till de olika delarna av byggnadens konstruktion”, säger Kathrine Stene, arkeolog, enligt forskning.no.

ANNONS

Senaste nytt

Guld till gudarna

Fyndet, från gården Hov i Vingrom utanför Lillehammer, är från det som i Norge kallas merovingertiden, motsvarande ungefär svenska vendeltiden, som löper från år 550 fram till vikingatiden tar vid.

Tre av de nyfunna guld-gubbarna hittades där väggen i templet en gång var, och två andra i var sitt stolphål. Det tyder på att de offrades till gudarna när templet en gång uppfördes enligt arkeologerna.

Under väggen

“Det kan hända att några av guld-gubbarna de fann här tidigare också låg i väggen, men det råder osäkerhet runt var de en gång hittades”, säger Kathrine Stene enligt forskning.no.

ANNONS

“Nu, med de här tre som vi hittade i själva väggbanan, vet vi att de placerades där innan väggen restes.”

Sällsynt fynd

Det är sällsynt med fynd av guld-gubbar i Norge, och ännu mer ovanligt att de hittas på den plats de faktiskt placerades från början.

“Av alla de tusentals guld-gubbar vi har är det få som har hittats på plats och grävts ut”, säger Ingunn Marit Røstad, arkeolog vid kulturhistoriska museet, Universitetet i Oslo.

“Så det är jättevärdefullt att vi får en bra kontext på fynden från Hov.”

Läs även: “Århundradets guldfynd” – hittade skatt från 500-talet (Dagens PS)

Läs även: Unika vrakfynd vid Äpplet (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS