Dagens PS

Guide till Nassa och Svenska Högarna

svenska högarna
Svenska Högarna. Missa inte fyren från 1874! (Foto: Wikimedia Commons)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 21 juli 2021Publicerad: 21 juli 2021

Längst ut i Stockholms skärgård finns öarna där Sverige tar slut. Kasta loss mot Nassa skärgård och Svenska Högarna, där allt sker på naturens villkor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid skärgårdens yttersta utposter finner vi Nassa Skärgård och Svenska Högarna. Här ute är havet spegelblankt, fågellivet intensivt och vyerna storslagna.

Navigera aktivt

Till ögruppen Nassa reser du med egen båt eller taxi. Var beredd på att restaurangerna och hotellen lyser med sin frånvaro, så packa med det du behöver och bo antingen i båten eller i tält. Men håll koll, tältning är bara tillåtet på Storsprängskäret och Bäckskäret och du får bara stanna i två dygn.

På väg till Nassa är det lätt att tappa bort sig. Ögruppen sägs nämligen bestå av lika många öar som det finns dagar på året. Se därför till att du är vaken och navigerar aktivt.

I Nassa skärgård får du uppleva naturen såsom den är tänkt att upplevas. (Foto: Wikimedia Commons)

Respektera sjöfåglarna

Hela Stora Nassa skärgård är naturreservat så respektera gärna de öar med landstigningsförbud och stör inte de sjungande sjöfåglarna. Djurlivet här är otroligt skiftande, precis som naturen. På de större öarna kan man till och med stöta på mufflonfår.

Största ön är Stora Bonden, där det finns en trygg hamn att ligga över natten vid. Förutom några gamla trähus som ligger inbäddade bland klipporna är ön ovanligt obebodd – här är det naturen som spelar huvudrollen.

skärgården

Stora Bonden. (Foto: Wikimedia Commons)

ANNONS

Kolla upp väderprognosen

Vidare ut mot Svenska Högarna blir landskapet ännu mer kargt. Svenska Högarna är sedan förra året Sveriges största marina naturreservat, och är väl värt ett besök. 

Res hit med egen båt eller med båttransport som kan bokas genom tillsynsmännen eller Visit Roslagen. Och glöm inte att bege dig hit i stabilt väder då hamnförhållandena inte är de bästa. 

Vid den inre hamnen på Storön finns två övernattningsbodar för dig som inte kan bo över i båten. Sedan 1984 är det Skärgårdsstiftelsen som ansvarar över Svenska Högarna.

Karga landskapet. (Foto: Wikimedia Commons)

“Vår plats på jorden”

“Att leva här kräver planering. Vissa dagar går det att komma varken hit eller härifrån. Då får man helt enkelt gilla läget”, berättar Sarah Anderin för SvD, som bor på ön året runt. “Här är vår plats på jorden och med dagens teknik och uppkopplade samhälle har allt på något sätt ändå kommit nära.” 

Ta dig hit, slå dig ner på de solvarma klipporna och pusta ut i Sveriges största marina naturreservat!

Läs hela artikeln om Nassa skärgård och Svenska Högarna på SvD.

ANNONS

Läs mer: Stockholms skärgård – guide till de vackraste öarna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS