Glögg är en gammal tradition vi försökt uppgradera till findricka genom årgångsglögg. Det gick bra – tills vi blandade in sjögräs i receptet…
Glöggen som fick professorn att koka över
Mest läst i kategorin
I Sverige har vi som bekant haft årgångsglögg från Blossa under några decennier – med en ny smak varje år.
”Blossa 24 smakar rök och sjögräs”, var årets besked från glöggspecialisten.
Det fick topplocket att ryka på ett så oväntat ställe som institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
Blossas glögg har i år ett skotskt tema där rökig whisky rundas av med rödalgen dulse och Blossa beskriver hur ”sjögrässmaken från algen är en blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup”.
Protester direkt
Det fick Ellen Schagerström, forskare vid universitetet, att protestera.
”Trots upprepade påpekanden har Livsmedelsverket ännu inte korrigerat att engelskans “seaweed” faktiskt inte betyder “sjögräs” på svenska, utan ska heta “alger”, påpekar Ellen Schagerström.
”Livsmedelsverkets ignorans kring detta och vad vi faktiskt stoppar i oss leder gång på gång till missförstånd, eftersom sjögräs är någonting helt annat, fortsätter hon.
Dessutom håller inte kopplingen till Loch Ness, påpekar Schagerström.
”Att sjön är Skottlands största sötvattenssjö och således helt saknar rödalger, gör det hela lite pinsamt. Nu kan man ju ta sig stora frihetsgrader inom reklam och marknadsföring, men varför inte hålla sig till havets sälta som just denna rödalg så ypperligt förmedlar”, frågar sig Ellen Schagerström.
Professorn håller med
Hon får uppbackning av Angela Wulff, professor i marin ekologi vid universitetet. Wulff arbetar mycket med att nyttiggöra forskningen om kiselalger för att skapa nya innovationer.
”Att kalla alger för sjögräs är lika fel som att kalla fläskkotletter för potatismos. Och vad tycker konsumenterna om myndighetens ovilja att faktiskt informera om vad det är vi stoppar i oss? Sjögräs är mat för sjökor, inte människor”, säger Angela Wulff, dock med ett leende.
Året runt – varm och kall
På kafét Pyshburg i Rödbergen i finska Helsingfors serveras glögg året runt.
”När kunder frågar vad vi har att erbjuda att dricka så brukar jag alltid föreslå glögg”, säger Victoria Chevotova, en i familjen som driver kafét.
”Folk älskar det, både som kall och varm dryck”, säger hon.
”När vi berättar att det är en traditionell juldryck i Finland brukar turisterna bli nyfikna, berättar Victoria hos HBL.
Säkert. Annars är det mest spridda receptet på finsk glögg ett stort glas vodka och ett par solglasögon.
Glögg nästan överallt
Traditionell juldryck i Finland kan vi väl gå med på – om vi får tillägga ”Sverige, Norge och Danmark” och stora delar av världen i övrigt.
Glögg kommer sig av det äldre ordet ”glödg”, från verbet ”glödga” som står för att värma upp och förstås är släkt med ”glöda”.Men något svenskt monopol på anrättningen blir svårt att hävda.
Inte nog med att fransmänen har sitt vin chaud, tyskarna glühwein, engelsmännen mulled wine, danskarna gløgg, tidigare benämnd glødet vin och finnarna alltså glögi.
Dessutom har Italien vin brulé, Rumänien vin fiert, Serbien kuvano vino, Polen grzan wino, Slovaktien varené vino, Tjeckien svařené víno, Slovenien kuhano vino och Ungern forralt bor.
Om inte det räcker för att få oss att känna oss som dussinvarelser kan vi strö än mer salt i de storsvenska såren genom att berätta att det i Brasilien finns en motsvarighet till glöggen som kallas quentão och i Chile navegado.
Kanadensarna?
De dricker gärna en caribou när de vill värma sig på vintern.
Redan de gamla du vet vilka
Även här får vi dessutom ta till ”Redan de gamla grekerna…” eftersom just de tillsatte kryddor i vinet och drack det varmt, dels av hälsoskäl och dels som smakförbättrare.
Vår egen Gustav Vasa värmde sig gärna, kanske efter det Vasalopp han aldrig åkte, med en blandning av rhenskt vin, socker och honung, som kryddades med kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor och värmdes.
1609 dök begreppet ”glödgat vin” upp för första gången. Det syftade då på tillverkningsmetoden – att en sockertopp dränktes in i konjak och antändes, varpå det smältande sockret rann ner i brygden och satte sötma till glöggen.
Julen fick vi på köpet
Någon koppling till julen?
Nja. Egentligen inte.
Men glögg blev allt populärare i Sverige vid 1800-talets slut och de privata vinhandlarna började tillverka och sälja färdigblandad glögg.
Det var både vinglögg och en starkare variant som kallades cognacsglögg och sedan döptes om till julglögg.
Därmed var saken klar och äktenskapet mellan glögg och jul ett faktum. Det stadfästes med etiketter på glöggflaskorna föreställande tomtenissar som kokade eller smakade den rykande drycken.
Topplistan: Årets bästa glögg. Dagens PS
Glögg: Smaker vi minns – och så ska den smaka i år. Dagens PS
Årets viktigaste topplistor: Bästa julskinkan och glöggen. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.