Att öl, snaps eller must gifter sig med julskinkans sälta, är sedan gammalt, men även vin och cider är ett fint komplement till julgrisen. Här är dryckesförslagen som förhöjer smakerna på julbordet.
Fyra dryckestips som matchar julskinkan
Mest läst i kategorin
Det svenska julbordet förknippas ofta med både sälta och sötma. Traditionellt sett har julmaten också varit ganska fet, med sill, spjäll och rödbetssallad.
Det gör att många julfirare väljer öl eller must till julbordet, men faktum är att både rött och vitt vin, såväl som cider är trevliga smakförhöjare.
Här 4 dryckesförslag som plockar upp julskinkans sälta och griljeringens sötma, och även passar bra till de andra rätterna på julbordet, inte minst de helgröna alternativen.
Fyra dryckestips som matchar julskinkan
1. Grande Cuvée Cidre Extra Brut
La cidrerie Hérout, 2018. Frankrike, nr:18029, 129 kronor.
Frisk cider med mycket syra och inslag av vinteräpplen, som bryter av både julskinka, sill och lax.
2. Fjäderholmarnas Bryggeri STHLM, Annual Snowball.
Sverige, nr: 36851, 26 kronor.
Fruktig öl med toner av knäck och apelsin, som matchar skinkbiten perfekt. Du som älskar sill kommer inte heller bli besviken.
3. Côtes du Jura Naturé, Les Clous, 2019.
Frankrike, Jura, Côtes du Jura, nr: 92626, 329 kronor.
Vitt vin med fatkaraktär och inslag av brynt smör, citrus och vitpeppar, plockar upp det salta i skinkan.
4. Jérôme Arnoux, Tradition 2018.
Frankrike, Jura, Côtes du Jura, nr: 52533, 189 kronor.
Mjukt, bärigt och kryddigt rödvin som även fungerar fint med resten av det varma bordet.
Läs även: Årets julskinka 2021 – Bäst i alla tester
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.