Dagens PS

Futuristisk privatjet är världens billigaste

Vision Jet från tillverkaren Cirrus Aircraft kostar hälften så mycket som närmsta konkurrenten
Vision Jet från tillverkaren Cirrus Aircraft kostar hälften så mycket som närmsta konkurrenten
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 27 maj 2017Publicerad: 27 maj 2017

Vision Jet – så stavas framtiden inom marknaden för privatjets, enligt en artikel i Business Insider. Det nya flygplanet från den Minnesotabaserade tillverkaren Cirrus Aircraft beskrivs som revolutionerande på flera sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kanske mest påfallande är priset. Vision Jet går loss för motsvarande 17 miljoner kronor vilket är hälften av vad du tvingas hosta upp för den billigaste konkurrenten.

Det nya flyget som nu presenteras är resultatet av tio års utveckling, berättar bolagets marknadsansvarige Ben Kowalski, för BI. Utöver det i sammanhanget mycket överkomliga priset utmanar man konkurrenterna med en imponerande konstruktion. Flygplanskroppen består av ett stycke kolfiber som gör farkosten så lätt att den exempelvis kan sättas i säkerhet med Cirrus patenterade fallskärmssystem vid en eventuell olycka.

Andra finesser som köparen kan se fram emot är fullfjädrat underhållningssystem och tillhörande laddningstationer med USB-uttag för varje passagerare som sitter bekvämt i exklusiva lädersäten. Cirrus Vision Jet har plats för fem vuxna och två barn i den 1,25 gånger 1,5 meter stora kabinen. Flyget är också, enligt tillverkaren, den första privatjet med endast en jetmotor.

MISSA INTE: Lurade staten på 13 Mkr – skickas hem i privatjet  >

LÄS ÄVEN: Trendbrott: Färre köper lyxiga privatjet  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]