Allt fler köper fritidshus under pandemin. Med egna brunnar ökar risken för kemikalier i dricksvattnet. “Man kan inte se med blotta ögat vilken kvalitet vattnet har”, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Fritidshus – stor risk för kemikalier i dricksvattnet
Mest läst i kategorin
Hela två miljoner svenskar använder egna brunnar för sitt dricksvatten. Hälften av dem är genom fritidshus, enligt siffror från Livsmedelsverket.
Samtidigt syns en rekordökning i intresset av att investera i fritidshus, antingen genom pengar när allt fler vill köpa sommarstugor – eller genom tid – då allt fler av oss vill spendera mer tid i våra sommarboenden.
Se över dricksvattnet
Därför är det viktigare än någonsin att också se över tillgång och kvalitet på dricksvattnet i sommarstugan.
“Man kan inte se med blotta ögat vilken kvalitet vattnet har. Därför är det viktigt att testa det vart tredje år eller varje år om du har små barn, säger Livsmedelsverkets Christina Lantz till tidningen Extrakt.
Vissa ämnen som olika tungmetaller kan, enligt henne, ha långsiktiga effekter och vara skadliga för oss. Därför är det bra att göra en ordentlig vattenanalys som innefattar kemikalier, särskilt om man precis har köpt ett nytt sommarboende.
“Om det ser bra ut och man sedan vet att förutsättningarna inte har förändrats behöver man kanske inte fortsätta kolla just det regelbundet utan då räcker en mer grundläggande testning.”
Risken ökar framöver
Med klimatförändringarnas perioder av torka och översvämningar kommer även läget att förändras för de som får eget dricksvatten genom brunnar.
“Båda delarna påverkar brunnarna mycket så det kommer bli extra viktigt att kontrollera vattnets kvalitet, säger Christina Lantz och framhåller samtidigt att “vattentillgången är den stora frågan framöver”.
Läs mer: Köpa fritidshus tillsammans? Undvik juridiska fallgropar
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.