Lång och långbent? Bra. I vart fall om du ska springa när det är varmt. Och åtminstone om du är man.
Långa män snabbare i värme
Det är BBC som reder ut kroppsstorlekens betydelse för våra prestanda som maratonlöpare eller, exempelvis, triathleter.
Utgångspunkten är en studie Ryan Calsbeek, professor i biologi vid amerikanska Dartmouth College presenterat.
Enligt hans analys kan kroppens form och storlek vara lika viktig som träningen när det gäller möjligheten att lyckas som maratonlöpare eller triathlet.
Korta tar det kallt
En studie av 170 Ironman-deltagare visar att långa och långbenta löpare presterade bättre när det var varmt.
De kortare och, möjligen, tjockare fick finna sig i att de har övertaget vid lägre temperaturer.
Dock, konstaterar forskarna, finns en inskränkning. Den här effekten ses bara hos män.
Senaste nytt
”Kan ha format oss”
Ryan Calsbeek menar att hans forskning är bland den första som indikerar att mänsklig fysiologi kan anpassas till klimatet för att optimera fysisk prestation.
“Globala mönster av temperatur och klimat kan ha format mänskliga kroppstyper att se ut och prestera som de gör”, säger han.
Enligt detta kan vissa män vara bättre lämpade att lyckas en viss dag, beroende på kroppstyp och dagens temperatur, redan innan startskottet gått.
Perfekt för studie
Rapporten, publicerad i Plos One, analyserade 170 triathleter som deltagit i minst två Ironman-tävlingar – en på en varm plats, den andra på en kall.
Att man valde triathleter för studien är för att tävlingsformen är perfekt för att studera hur människokroppens storlek och form påverkar prestationen.
Triathleter valdes ut för studien eftersom deras evenemang är ett perfekt sätt att studera hur människokroppens storlek och form påverkar prestation.
“Där finns en del, löpning, som vi vet varit viktig för människans utveckling och två delar, simning och cykling, som inte är det”, säger Calsbeek som påpekar att det gör jämförelserna extra användbara.
Välj rätt – persa
Slutsatsen av studien?
Uthållighetsidrottare uppmanas att tänka på vilka klimat som deras kroppsform och typ passar för och väga in det vid sidan av träning och motivation.
“Människor som vill slå sitt personbästa kan tänka på tävlingsplatser och medeltemperaturer, för att välja en plats baserat på hur deras kroppstyp är anpassad för att prestera,” avslutar professor Calsbeek.
Läs även: Därför blir du pigg av kaffe – och så maxar du effekten
Läs även: Vårstäda kropp och själ – 10 tips
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.