Dagens PS

Kalle Anka: Klassikern vi inte kan vara utan

Kalle Ankas jul
Det finns inte på kartan att en julafton passeras utan Kalle Ankas jul. Så har det varit sedan 1960 och så ska det förbli. (Foto: Disney)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 dec. 2023Publicerad: 22 dec. 2023

Ända sedan starten 1960, har Kalle Anka delat in julafton för alla i ett före och efter. Han har ständigt legat i tittartopp sedan dess.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När den första varianten av Kalle Ankas julfirande sändes i amerikansk teve den 19 december 1958, förstod nog inte Walt Disney vad det var han skapat.

1960 tog Sveriges Television upp programmet på tablån och sedan dess har Kalle, Musse och de andra delat in julaftonen i ett före och ett efter.

Hemma var det en ständig diskussion om julmaten skulle ätas innan eller efter.

Om maten skulle serveras innan, var det liksom självklart att klockan 14.57 så var måltiden slut.

Disney på teven, julgranen i hörnet med julklapparna under. Se där – svårare än så är det inte att skapa en riktigt svensk julafton (Foto: Hallandsposten)

Att få samla hela familjen i soffan och med Bengt Feldreich trygga berättarröst få mysa tillsammans in i den tecknade Disney-världen är i dag lika grundmurat som julklapparna.

Tittarrekord

Inget program kan heller mäta sig med populariteten som Kalles jul.

Tittarsiffrorna har legat stadigt mellan tre och fyra miljoner tittare med rekord år 2020 då 4 519 000 svenskar tog plats i sofforna.

ANNONS

Sveriges Television har dock under åren försökt förnya programmet lite försiktigt genom att byta ut vissa inslag, vilket alltid resulterat i folkstorm.

kalle
När SVT försökte byta ut Ferdinand 1982 blev det folkstorm. (Foto: Disney)

1982 byttes till exempel Tjuren Ferdinand ut mot Den fula ankungen, vilket inte var populärt. Folkstormen blev så omfattande att SVT var tvungen att sända Ferdinand direkt efter den ordinarie sändningens slut.

ANNONS

Senaste nytt

Politiska ändringar

Även mindre ändringar, som gjorts av politiska eller samhällsmässiga skäl, har fått hård kritik.

Till exempel klipptes scenen där Långben gjorde popcorn av en majskolv genom att sticka gaffeln i vägguttaget bort ur Musses husvagnssemester.

kalle
Ett ändrat samhällsklimat har gjort att vissa ändringar har skett under åren. Bland annat är dessa två figurer inte längre med oss på julafton. (Foto: Disney)

Likaså har den svarta leksaksdockan som säger “Mommy” plockats bort ur tomte-sekvensen, liksom den äldre grönklädde mannen som dansar kosackdans i paraden till tomtesäcken.

Som det alltid har varit

ANNONS

Nej, Kalles jul ska vara så som den alltid har varit.

Vi ska tryggt kunna luta oss tillbaka och försöka låta bli att säga “…en sån där färg skulle man ha… ” när tomtenissen målar schackbräden.

kalle
Klarar du att se Nissen måla utan att säga det… (Foto: Disney)

Vi älskar att se gamla Bettan fyras av. Vi vill inte missa Ferdinands mammas kränkta min. Vi vill absolut inte missa Lady och Lufsens puss liksom Benjamin Syrsas vackra avslutnings-sång och julstjärnan som så tryggt lyser i öster.

Med detta vill vi, liksom Benjamin Syrsa och Bengt Feldreich, önska dig en riktigt God Jul!

anka
“When you wish upon a star, your dreams come true…” (Foto:Disney)

Läs också:

Om Krampus – Tomtens onda kompanjon

Kommer Kalles jul få leva kvar?

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS