Dagens PS

Från kulter till opiumkrig: Här är årets bästa böcker

Böcker
The Economist har listat över 70 titlar som har präglat året (Foto: Jessica Gow/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 30 nov. 2024Publicerad: 01 dec. 2024

Vad har spioner, ekonomiska teorier och ett äventyr till havs gemensamt? De återfinns alla i några av årets mest läsvärda böcker, såklart. Här är urvalet som gör dig klokare, mer nyfiken – och kanske lite mer litterär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The Economist har samlat de mest minnesvärda titlarna från året. 

Listan täcker allt från biografier och affärslitteratur till skarpa romaner och fascinerande historieböcker. Vi har valt ut några höjdpunkter från olika kategorier – perfekt för dig som söker läsinspiration.

Läs också: Gamla böcker ger nya samtalsämnen. News55

Biografier

Om du gillar starka berättelser om människors liv är det här genren för dig.

  • “The Editor” av Sara Franklin: En hyllning till Judith Jones, redaktören som räddade Anne Franks dagbok från att hamna i papperskorgen. Boken ger en inblick i de osynliga hjältarna bakom ikoniska böcker.
  • “Maurice and Maralyn” av Sophie Elmhirst: Vad händer med kärleken när man är strandsatt på havet i nästan fyra månader? Den här berättelsen om överlevnad och relationer är både gripande och inspirerande.
  • “Patriot” av Alexei Navalny: Den ryske oppositionsledarens memoarer skildrar hans kamp mot despotism och hans tydliga vision för ett friare Ryssland.
  • “Wild Thing” av Sue Prideaux: En ny biografi om Paul Gauguin som balanserar hans kontroverser och normbrytande konstnärskap.
Böcker
The Editor ger en inblick i de osynliga hjältarna bakom ikoniska böcker.(Foto: Simon & Schuster)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Affärer, ekonomi och teknik

Vill du förstå världen och framtiden bättre? Här är några titlar som gör dig smartare.

ANNONS
  • “Slow Productivity” av Cal Newport:  Sluta försöka maxa varje minut. Newport argumenterar för ett lugnare arbetstempo och praktiska tips för att skydda din tid.
  • “Co-Intelligence” av Ethan Mollick: AI är inte bara ett verktyg, utan ett “främmande intellekt” som kan höja mänskliga förmågor – om vi lär oss att använda det rätt.
  • “Dark Wire” av Joseph Cox: En skakande inblick i världens största polisoperation mot internationella gangsters. Cox går djupt in i detaljerna bakom ett globalt brottsdrama.
  • “Playing with Reality” av Kelly Clancy: En tankeväckande resa om hur spel påverkar vår verklighetsuppfattning.

Fiktion 

Romaner som både underhåller och får dig att tänka till.

  • “Creation Lake” av Rachel Kushner: En thriller om en agent som infiltrerar en miljöaktivistisk kult i Frankrike – med inslag av både reseberättelse och filosofisk reflektion.
  • “James” av Percival Everett: En nytolkning av Mark Twains Huckleberry Finn, berättad ur Jims perspektiv. Den här romanen gör klassikern både fräsch och relevant för vår tid.
  • “Long Island” av Colm Tóibín: Uppföljaren till Brooklyn är en nostalgisk och rörande berättelse om amerikanska invandrares kamp och drömmar efter kriget.
  • “The Silence of the Choir” av Mohamed Mbougar Sarr: En poetisk berättelse om afrikanska flyktingar i Sicilien med inslag av magisk realism.
Böcker
En rörande berättelse om amerikanska invandrares kamp och drömmar efter kriget (Foto: Norstedts)

Historia 

För dig som älskar djupdykningar i mänsklighetens mest spännande berättelser.

  • “The Forbidden Garden” av Simon Parkin: Den sanna historien om världens första fröbank och valet som forskarna i Leningrad ställdes inför under Nazitysklands belägring: svält eller bevara mänsklighetens framtid.
  • “The Eastern Front” av Nick Lloyd: För första gången på 50 år får vi en djup analys av östfronten under första världskriget – en konflikt som ritade om världskartan för alltid.
  • “Smoke and Ashes” av Amitav Ghosh: En fascinerande historia om opiumvallmo och hur drogen formade globaliseringen och kapitalismen.
  • “Spycraft” av Nadine Akkerman och Pete Langman: Spionernas verktyg under 1500- och 1600-talen, från osynligt bläck till träben med hemliga fack.

Hela listan? 

ANNONS

The Economist listar över 70 titlar som har präglat året. Hela listan hittar du här. 

Läs också: Redaktionen tipsar: Tio böcker du ska läsa i höst. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]