Dagens PS

Forskare sågar blå zoner: Så enkelt lever du till 100 

Blå zoner
Okinawa i Japan är hem för ovanligt många hundraåringar (Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 14 dec. 2024Publicerad: 14 dec. 2024

Vägen till ett långt och hälsosamt liv har alltid gäckat forskningsvärlden. Konceptet blå zoner, där människor sägs leva längre än någon annanstans, har skapat en hel livsstilsindustri. Nu menar en forskare att mycket av det vi tror oss veta om extrem livslängd bygger på dålig data – och rena lögner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idén om blå zoner lanserades 2004 och pekade ut områden som den italienska ön Sardinien och de japanska öarna Okinawa som hem för ovanligt många hundraåringar. National Geographic-journalisten Dan Buettner populariserade konceptet och lade till fler platser, som Nicoya-halvön i Costa Rica och Ikaria i Grekland.

Idag finns det fem platser i världen som har osedvanligt många 100-åringar och där befolkningen är aktiv upp till 90-årsåldern. Här är dessutom förekomsten av degenerativa sjukdomar som cancer, alzheimer, diabetes och reumatism sällsynta.

Men Saul Justin Newman, forskare vid University College London, har granskat data bakom dessa påståenden – och han är inte imponerad. 

I sin forskning, som just nu granskas av experter, menar Newman att många av åldersrekorden från dessa platser inte håller måttet.

Pensionsbedrägerier och saknade hundraåringar

Ett exempel kommer från Japan. 2010 upptäckte man att Sogen Kato, som länge ansågs vara landets äldsta person, i själva verket hade varit död sedan 1978. Något Fortune skriver om. 

Familjen hade istället fortsatt att ta ut hans pension i över 30 år. En statlig utredning avslöjade senare att 82 procent av Japans registrerade hundraåringar – motsvarande 230 000 personer – var saknade eller döda.

Liknande problem finns i andra länder. 

I Costa Rica visade en studie från 2008 att 42 procent av de påstådda hundraåringarna ljög om sin ålder. I Grekland upptäckte man 2012 att 72 procent av alla registrerade centenarianer, människor som är 100 år eller äldre, var döda eller aldrig hade existerat.

ANNONS

Läs mer: Blå zoner: Sanning eller fuffens? News55

ANNONS

Senaste nytt

”Flytta dit födelsebevis är sällsynta”

Newman, som fick det humoristiska Ig Nobel-priset för sin forskning, sammanfattar kritiken han fått med en vass kommentar:

”Den sanna hemligheten bakom extrem livslängd? Flytta till en plats där födelsebevis är sällsynta, lär dina barn pensionsbedrägeri och börja ljug”. 

Han menar att det är svårt att verifiera åldrar i dessa blå zoner eftersom gamla dokument ofta är felaktiga från början – och dessa fel följer med i alla senare register.

Kommersiell industri under lupp

Newman riktar också kritik mot den livsstilsindustri som vuxit fram kring blå zoner. Böcker, dieter och livsstilsprogram lovar att avslöja hemligheterna bakom ett långt liv – ofta på, enligt Newman, tvivelaktiga vetenskapliga grunder.

Han får dock mothugg av forskare som försvarar konceptet och hävdar att åldersdata från blå zoner har dubbelkollats noggrant. 

Newman menar i sin tur att även välkollade register kan vara “perfekt konsekventa – och perfekt fel”.

ANNONS

Läs mer: I världens första konstgjorda blå zon lever du till 100 år. Dagens PS

Så lever du till 100 

Så, vad ska man då göra om man vill leva ett långt liv? Enligt Newman är hemligheten bra mycket enklare än vad livsstilsindustrin vill få oss att tro:

”Lyssna på din läkare, motionera, undvik alkohol och cigaretter. Det är allt”. 

Läs också: De blå zonernas hemlighet – det här ska du äta. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS