Dagens PS

Forskare larmar: Spegelbakterier ett “enormt hot” mot livet på jorden

Spegelbakterier
Forskarna uppmanar till ett globalt stopp för forskning som syftar till att skapa hela spegelmikrober (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 14 dec. 2024Publicerad: 14 dec. 2024

Tänk om forskare kunde skapa liv som inte följer naturens regler – molekyler i spegelvänd form, osynliga för vårt immunsystem. Fascinerande? Ja. Farligt? Minst sagt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett stort gäng ledande forskare slår i en ny riskrapport larm om farorna med att försöka skapa så kallade “spegelbakterier”. 

Spegelbakterier är syntetiska mikroorganismer som byggs av spegelvända molekyler – versioner som är motsatsen till de naturliga molekyler som finns i allt levande.

Problemet? Dessa bakterier skulle kunna undvika våra immunsystem och orsaka dödliga infektioner hos människor, djur och växter. Det rapporterar bland annat The Guardian

“Hotet vi pratar om är oöverträffat”, säger professor Vaughn Cooper, evolutionsbiolog vid University of Pittsburgh.

Vad är spegelbakterier?

Spegelbakterier är en tänkt form av liv som skiljer sig från allt vi känner till i naturen. 

De skapas med biologiska molekyler som är spegelvända versioner av dem som finns i naturliga organismer. Det innebär att deras uppbyggnad, på molekylär nivå, är motsatsen till det som existerar i alla levande organismer på jorden.

I naturen följer liv en “vänster-höger-regel” där vissa molekyler, som aminosyror, är vänsterorienterade, medan andra, som socker, är högerorienterade. Spegelbakterier skulle däremot vara uppbyggda med molekyler vars orientering är den motsatta.

Detta gör dem inte bara unika utan också extremt svåra för bland annat immunsystemet att upptäcka och bekämpa. Vår kropp, och hela ekosystemet, är helt enkelt inte byggt för att hantera dessa spegelvända strukturer.

ANNONS

Spegelmolekyler skulle i teorin kunna vara fantastiska när det gäller att bota svårbehandlade sjukdomar. Men eftersom de också skulle kunna undvika naturliga fiender och antibiotika, blir de nästan omöjliga att kontrollera.

ANNONS

Senaste nytt

“Ett hot vi inte får ignorera”

En av forskarna bakom rapporten, professor Patrick Cai vid University of Manchester, menar att det är viktigt att vi agerar nu: 

“Även om spegelbakterier fortfarande är teoretiska och minst ett decennium bort, har vi en möjlighet att förutse och förebygga riskerna nu innan de blir verklighet”, säger han.

Om dessa bakterier skulle släppas lösa, av misstag eller avsiktligt, kan de invadera ekosystem, orsaka dödliga infektioner och leda till oåterkalleliga skador, varnar forskarna.

Läs också: Bakterien som tål allt: Kan ta oss till Mars. Dagens PS

Katastrofala konsekvenser

Forskargruppen beskriver i sin analys flera scenarier där spegelbakterier skulle kunna spridas okontrollerat. De skulle inte bara kunna infektera människor utan också orsaka skador på växter och djur vilket i sin tur skulle rubba hela ekosystem.

“Vi kan inte utesluta att de skulle bli invasiva arter som orsakar omfattande och dödliga infektioner”, skriver forskarna i sin rapport.

ANNONS

Uppmanar till stopp

Trots att forskningen på området än så länge är driven av vetenskaplig nyfikenhet, menar experterna att riskerna är för stora. 

De uppmanar nu till att forskning kring spegelbakterier stoppas tills man bättre kan förstå och hantera de potentiella hoten.

Läs också: Dödlig delikatess orsakar cancer för tusentals. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]