Sommar och drinkar hör ihop. Här får du fem drycker att köra lite small talk om – och en som du inte ens vill nämna.
Fem klassiska drinkar – och en som aldrig blir det
Mest läst i kategorin
Bloody Mary, tequila, dry martini och en sommar-GT är liksom champagne, populära drycker den här tiden på året.
Men vill du lyfta blicken lite ovanför glaskanten och dessutom briljera lite, är det bara att läsa vidare.
Bloody Mary är en klassiker. I glaset finns vodka, tomatjuice och lite citronsaft, kryddad med några stänkt Tabaso eller worcestershiresås samt salt och peppar.
Namnet? En referens till engelska drottningen Mary I. På hennes initiativ förföljdes protestanter och cirka 300 personer brändes som kättare, ett projekt som gav drottningen hennes blodiga smeknamn, skriver NE på sin blogg.
Tequila – en sparris
Tequila, namngiven efter staden 50 mil väster om Mexico City, håller sin popularitet.
Tequila får drycken bara heta om den är producerad i delstaten Jalisco. Och för att få bära namnet krävs att råvaran till minst 51 procent är blå agave, tequila-agave med latinska namnet Aga´ve tequila´na, för övrigt ur familjen sparrisväxter.
När det gäller dry martini – James Bonds dryck – är det klassiska receptet två tredjedelar gin och en tredjedel torr fransk vermouth.
Kultförfattaren Ernest Hemingways favoritrecept var ett annat – 64 delar gin och 1 del vermouth.
Senaste nytt
Frankie bubblar på
Frank Sinatra sjunger visserligen att han ”get no kick from champagne”, men ses ändå hälla i sig skumpa i olika sammanhang.
Standardchampagnen består av vin med olika ålder och två eller tre druvsorter. Cuvéen buteljeras med en liten tillsats av jäst och socker och koldioxiden som uppstår vid jäsningen gör vinet mousserande, skriver NE.
Det är dessa alkoholhaltiga bubblor som ger oss en liten kick av champagne. Vad Frank S än säger.
Gin är inte minst som GT sommardricka och har hållit sig populärt extremt länge nu sedan det blev trendigt.
Men kommer någon ihåg att Kiss bidrog till boosten med sin låt ”Cold gin” redan 1975?
”Ooh, it’s cold gin time again, you know it’ll always win, cold gin time again, you know it’s the only thing”…
”Att göra något dåligt värre”
Drinken som ingen frågat efter och som alla skulle ha ångrat om de fick för sig att göra det?
Den står Jared Belden, bartender i Northampton, Massachusetts, för.
“Det är alltid en kamp att göra den perfekta cocktailen, den perfekta vad som helst. Men tänk om du tog något dåligt och gjorde det värre”, var hans något udda utgångspunkt enligt Punch Drink.
Det blev en drink med Evil Malört som bas. Kompletterad med bläck från bläckfisk, tobaksextrakt, paprika och sesamolja.
Svårt att balansera
“Det slutliga målet var att göra detta till en drickbar vätska. Jag antar att det är det enda som balanserar att göra något så dåligt som möjligt – att du måste få folk att fortfarande vilja dricka det”.
Av någon anledning gör folk det.
Drinken är en succé – trots att en bartenderkollega liknar den vid ”en gräsig sojasås” och en annan, något mer utförligt, vid att “drunkna i Atlanten efter att ha tagit en shot Malört medan man tuggar på en jalapeño”.
Drink O’clock: Klassikern som firar 300 år. Dagens PS
Exklusiv nykomling spetsar drinken. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.