Dagens PS

Nu är fästingarna här: Så skyddar du dig bäst

Fästingar
Så skyddar du dig bäst mot fästingbett i sommar. Skulle olyckan vara framme, så tar du bort det otäcka krypet. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 29 maj 2022Publicerad: 29 maj 2022

Nu är högsäsongen för fästingar igång vilket betyderatt man bör ha extra koll om man är på landet, i skärgården eller i skogen. Här får du tips hur du skyddar dig mot otygen och om de skulle få fäste hur du tar bort dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fästingar är inte att leka med, ett enda bett kan ge både TBE och borrelia. Dagens PS ger dig de bästa tipsen för att slippa fästingarna sätter sig på kroppen. Skulle olyckan vara framme finns tips längre ner i artikeln om hur du tar bort dem på bästa sätt.

När startar säsongen för fästingar?

Redan när temperaturen ute stiger upp över fem grader vaknar de otäcka krypen. Det gör att fästingsäsongen pågår mellan mars och november. Redan i början av mars vaknade de första krypen i år.

Fästingar finns i hela Sverige, men det är i regionerna Stockholm, Södermanland och Uppland som TBE är vanligast. Framför allt vid kusterna inklusive skärgårdarna.

Så skyddar du dig

Innan fästingarna biter sig fast och börja suga blod, kan de krypa omkring i timmar. Därför kan du hinna få bort dem innan de sätter sig i huden. Kolla därför igenom kroppen efter varje gång du varit ute i terräng där fästingen trivs bra. I skog, bland buskage och högt gräs är det vanligast att de befinner sig. Är det fuktigt blir de mer aktiva än vid torrt och varmt väder.

Kontrollera även djuren och titta framför allt där huden är som tunnast, ljumskarna, knävecken och naveln.

Skydda dig mot fästingar

Ett tips är att alltid ha en klädroller i närheten när du kommer in efter att ha varit ute. Rolla dig, barnen och djuren, då fastnar de fästingar som kryper om kring på kroppen. (Foto: Matt Geffre)

Vaccinering

ANNONS

Det går att vaccinera sig mot fästingsjukdomen TBE, som kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Det finns ingen behandling om du drabbas av TBE-viruset. Tänk på att vaccinera dig i god tid innan du åker till landet.

Det är viktigt att tänka på att vänta minst sju dagar mellan varje vaccindos mot TBE eller vaccindos mot Covid-19.

Borrelia går inte att vaccinera sig mit

Bakteriesjukdomen borrelia går det inte att vaccinera sig mot. Den går däremot att behandla. (Foto: TT)

Vaccinationen mot TBE består i grunden av tre doser och varje dos kostar ungefär 400 kronor för vuxna och 350 kronor för barn.

Grundvaccination mot TBE består av tre doser och en dos brukar kosta omkring 350 kronor för barn

Kläder

Här är det hugget som stucket. Mörka kläder kan göra att fästingen inte väljer just dig. Bär du däremot ljusa kläder är odjuren lättare att upptäcka mot den ljusa bakgrunden.

Det som har stor effekt är hur du klär dig. Långbyxor instoppade i strumporna, gummistövlar, tröjan instoppad i byxorna – är husmorstips på att skydda sig mot att bli biten.

Skulle det vara för varmt kan du klä in både ben i strumpbyxor, vilket gör att fästingarna inte får fäste och därmed inte kan bita sig fast.

ANNONS

Myggmedel och örter

Vanliga myggmedel har visat sig vara ganska effektiva, det avskräcker även dessa blodsugande kryp.

Vissa kryddor och örter håller dem borta och ett enkelt recept på té är att blanda rosmarin, citron, salvia och vatten. Vitlök och vinäger står också på fästingens hatlista, så mat med vitlök och vinäger i salladsdressingen kan också skydda mot bett. Det ska också gå bra med vitlökskapslar.

Du kan också blanda din egen fästingspray, med ingredienser som står på krypens skräcklista. Det ska fungera lika bra på vuxna, barn, hud och katt.

Blanda tre matskedar valfri matolja, tre matskedar äppelcidervinäger, en halv pressad citron, två pressade eller hackade vitlöksklyftor, två till matskedar torkad örtrosmarin, salvia eller/och timjan. Till sist häll över fem till sex matskedar hett vatten. Låt stå ett par dagar innan du börjar använda den. Häll över blandningen i en sprayflaska och spraya på armar och ben.

Husdjuren duttar du på blandningen med tre till fyra centimeters mellanrum, från huvudet, över ryggen, svansen och tassarna. Den behandlingen görs ett par gånger i veckan.

Så tar du en fästing

Plocka bort fästing

Det är enklare än man kan tro att ta bort en fästing. Följ dessa punkter. (Foto: TT)

Packa ner en bra pincett
ANNONS

Alternativt en fästingborttagare. Båda dessa finns att köpa på apotek.

För pincetten/fästingborttagaren så nära huden som möjligt

När du fått tag om fästingen, dra rakt ut – bara rakt ut. Skulle något från krypet fastna i huden, låt det vara kvar. Kroppen stöter vanligtvis ifrån sig resterna. Sitter de fortfarande kvar efter ett par dagar, försök att ta bort resterna då.

Tvätta såret

Vanlig tvål och vatten funkar perfekt. Har du desinfektionsmedel kan du använda det också.

Håll utkik efter borrelia

Håll koll på bettet upp till fyra veckor. Skulle det uppstå en rodnad i huden kan det vara borrelia. Misstänker du borrelia ska du söka vård. De flesta märker knapp av bakteriesjukdomen, medan andra får en spridning i nervsystemet. Sjukdomen behandlas med antibiotika.

Fästingbett kan leda till TBE – känn till symtomen

Fästingbett kan också leda till virussjukdomen TBE . Den drabbar mellan 200 till 300 personer i Sverige varje år. De flesta får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE leder till hög feber, svår huvudvärk, förvirring och i vissa fall även kramp och förlamning. De flesta som insjuknar blir helt återställda, men en tredjedel kan få bestående besvär. Sök vård om du misstänker TBE.

ANNONS

Fakta: TBE och Borrelia

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan ge hjärnhinneinflammation. Mellan 200-390 fall har rapporterats de senaste åren. TBE överförs direkt vid fästingbettet. Först får man influensaliknande symtom med huvudvärk, muskelvärk, illamående, feber och i vissa fall förlamning. Men ungefär var tredje smittad utvecklar en allvarligare form av TBE, om viruset spridit sig till hjärnan och hjärnhinnan. Det finns vaccin som skyddar mot TBE.

Borrelia är en annan sjukdom som kan drabba personer som blivit fästingbitna. Det är en bakteriesjukdom som är vanligare än TBE och minst 10 000 personer drabbas varje år. Symtom kan vara hudrodnad kring bettet. Behandling sker genom antibiotika. I båda fallen rekommenderas att kontakta sjukvården vid symtom.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS