Farligt? Kanske. Onödigt? På sätt och vis. Föremål för en ständig diskussion? Definitivt. Det handlar om emulgeringsmedel i vår mat.
"Får maten att alltid smaka exakt likadant"


Mest läst i kategorin
Emulgeringsmedel kan, enkelt uttryckt, beskrivas som ett kemiskt ämne som används för att ge en jämn blandning åt en emulsion som består av två eller fler beståndsdelar.
Det kan bland annat avse en tillsats till livsmedel.
Omstridda har emulgeringsmedel varit länge. ”Tillsatsen som gör oss sjuka och feta” var rubriken när DN 2015 skrev om emulgeringsmedel och beskrev hur ”en mycket vanlig tillsats i livsmedel kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom, med fetma och förhöjda blodsockernivåer som följd”, skrev tidningen och tillade;
”Forskarna tror nu att fyndet kan förklara varför vi äter för mycket”.
Fick mothugg
Nej då, förklarade raskt ett antal forskare under rubriken ”Detta är inte enda orsaken till fetma” i HN, vilket väl i och för sig ingen påstått.
Tillsatser i maten kunde visserligen vara en viktig pusselbit, ”men att förklara tarmsjukdomar och fetma med emulgeringsmedel är alltför enkelt”, slog professor Gunnar C Hansson vid Göteborgs universitet fast.
Det var mer komplicerat än så, förklarade Hansson och hänvisade bland annat till att ”vi lever mycket renare nu än förr”.
”Genom renheten har vi blivit av med bekymmer, som diarréer till exempel. Men förändringen av tarmens bakterieflora har gett oss andra problem i stället”, konstaterade professorn.
Senaste nytt
För höga doser
En då aktuell studie talade om utgick från försök på möss med emulgeringsmedel, men Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi på Livsmdelsverket påpekade vilka doser det handlat om i djurförsöken.
”Mössen har exponerats för otroligt höga doser av emulgeringsmedel. Jag har räknat ut, att det är som om en människa på 60 kilo skulle konsumera 150 liter yoghurt varje dag”, sade Ilbäck.
Inget av detta har hindrat debatten från att fortsätta leva och frodas som bakterier i tjocktarmen och längs vägen har emulgeringsmedel kopplats till olika typer av hälsorisker.
Att de håller salladsdressingen från att separera, glassen från att droppa och muffins från att stelna, är i sammanhanget en klen tröst.
Dieter som ger hälsoproblem
Emulgeringsmedlen anses samtidigt kunna förklara varför dieter som innehåller mycket av ultraprocessade livsmedel kommer med olika hälsoproblem, skriver Wall Street Journal.
Det handlar om livsmedel i form av allt från energibars och chips till kött och soppor, alla livsmedel med vissa typer av livsmedelstillsatser.
Emulgeringsmedel är svårare att undvika än vissa andra livsmedelstillsatser, som konstgjorda sötningsmedel och färgämnen. De är svåra att se och känna smak av och användningen är väl utbredd.
Dessutom är ingredienserna billiga och ökar stabilitet och hållbarhet, oemotståndliga egenskaper för de flesta matproducenter – vid sidan av en annan egenskap;
“De får maten att smaka exakt likadant varje gång”, säger Dariush Mozaffarian, kardiolog och chef för Food is Medicine Institute vid Tufts University, hos WSJ.
Finns i skräpmat
Emulgeringsmedel är frekventa i så kallad skräpmat, men även i livsmedel som har en viss hälsosam image, som vissa typer av yoghurt, fullkornskex och frukostflingor, säger Mathilde Touvier, fransk forskningschef.
Hon och en grupp forskarkollegor analyserade ingredienser i 126 000 förpackat mat- och dryckesprodukter. Emulgeringsmedel fanns i 54 procent av dem.
Enligt tre nya studier Touvier varit engagerad i har människor med högre intag av flera vanliga emulgeringsmedel större benägenhet av utveckla typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancertyper.
Samtidigt reserverar sig forskarna, eftersom det är observationsforskning, för att forskningen inte bevisar att emulgeringsmedel orsakar hälsoproblem och påpekar att några av de ökade riskerna är små.
För den som är orolig eller vill minska sitt intag av emulgeringsmedel rekommenderar Mathilde Touvier appen Open Food Facts, en matdatabas som flaggar för emulgeringsmedel och tillsatser.
Ny trend – dumpar processad mat. Dagens PS
Tre matvanor som får dig på bättre humör. Dagens PS
Efter domen om hemförsäljning av alkohol: Nu jublar matkassebranschen. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Vi hjälper flygpassagerare att samla in ersättning för försenade och inställda flyg, vi vinner mer än 99% av våra stämningar.