Att vara på fel plats vid fel tidpunkt kunde få katastrofala konsekvenser på 1800-talet. Åtminstone om du var kvinna och i närheten av Cambridge.
Fängslade tusentals “onda kvinnor” – krävs på ursäkt
Mest läst i kategorin
Året var 1561 när universitetet i Cambridge fick ett officiellt tillstånd från den engelska kronan som gav dem rätt att arrestera kvinnor som ansågs vara “misstänkta för ondska”.
I praktiken innebar detta att universitetet, i drygt 350 år, använde lagen för att fängsla unga arbetarkvinnor – ofta tonåringar – som sågs ute på stadens gator efter mörkrets inbrott.
Kvinnorna, som man antog var prostituerade, släpades till universitetets privata fängelse The Spinning House där de hölls inspärrade i veckor.
“Trivialiteter” som bevis och rättegång sysslade man inte med. Istället arresterades drygt 5 000 kvinnor under 1800-talet på extremt lösa grunder.
Nu höjs röster för att Cambridge ska ta ansvar för sin mörka historia, rapporterar The Guardian.
Tragiska öden
The Spinning House var långt ifrån ett paradis.
Historikern Caroline Biggs, som har grävt fram både dokument och vittnesmål, beskriver fängelset som kallt och fuktigt. Det fanns i princip ingen mat och kvinnor som gjorde motstånd straffades med bland annat hårdragning och prygling.
Ett av de mer tragiska fallen rör 17-åriga Elizabeth Howe, som dog efter endast en natt i en cell med trasigt fönster och en fuktig säng.
Hennes “brott” var att hon hade setts passera ett bordellområde tillsammans med en väninna.
Senaste nytt
En mörk maktutövning
Så varför hände detta? Enligt Biggs handlade det om att universitetet ville skydda sina studenter från “frestelser” och samtidigt behålla kontrollen över staden.
På 1800-talet patrullerade universitetets egna poliser, “bulldogs”, gatorna och arresterade kvinnor tillsammans med särskilda tjänstemän, så kallade proctors.
Detta var inte bara ett sätt att hantera “moraliska” frågor utan också en symbol för universitetets makt över staden.
Konflikten mellan stadens invånare och universitetet genomsyrade livet i Cambridge och gjorde det tydligt vem som bestämde.
Läs också: Sanningen om Columbus – uråldrigt mysterium nära lösning. Dagens PS
Ett rättsligt genombrott
Det var inte förrän 1891, efter en nationell skandal, som kvinnor fick rätt till juridiskt försvar.
När 17-åriga Daisy Hopkins arresterades för “omoraliskt uppförande” och utmanade universitetet i rätten, skapades ett viktigt prejudikat som satte stopp för universitetets makt att fängsla kvinnor. Tre år senare revs The Spinning House.
Nu vill Biggs att Cambridge erkänner sin historia. Hon föreslår att universitetet upprättar en minnesplakett och en offentlig utställning om fängelset och de kvinnor som drabbades.
“Det minsta de kan göra är att erkänna att de gjorde fel”, säger hon.
Cambridge har än så länge valt att inte kommentera kraven.
Läs också: Maktlistan avslöjar: Kvinnor har långt kvar till toppen. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.