Dagens PS

Falukorvens väg upp ur gruvan – och ner i grytan

Falukorv - inte så svenskt som vi tror
Falukorv – populär som få men inte särskilt svensk. Precis som vår Stroganoff har mer franskt och ryskt över sig, trots sin stora svenska popularitet. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Ryskt recept, fransk kock, tysk råvara. Korv Stroganoff är en av de mest populära maträtterna – men särskilt svensk är den inte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alexander Grigorevitj Stroganov var Rysslands inrikesminister från 1839 till 1841 och sedan medlem av dess statsråd från 1849.

Dessutom hann han med att vara generalguvernör i både Novorossija och Bessarabien – men det är inte därför vi känner honom.

Inte heller för att släkten var en adelsfamilj med vidsträckta anor och på Ivan den förskräckliges tid de rikaste affärsmännen i Ryssland.

Nej, det är biffen.

Enligt legenden ska Stroganovs kock ha vunnit en pristävling med sitt recept på biff och den ska senare ha blivit känd som Biff Stroganoff.

Hade en bra dag?

Så är det väl inte riktigt – som så mycket annat här i världen – för som exempelvis Stefan Olmås konstaterar var rätten bekant sedan tidigare. Även om vi inte kan bortse från att Stroganovs kock kan ha gjort en sällsynt god variant av den.

Vad vi vet är att första gången ett recept på Biff Stroganoff, som liknar den nutida maträtten, nämns så är det i en kokbok av Jelena Molochovets från 1871, en kokbok betitlad ”En gåva till unga fruar”.

Och vi vet att en fransk kock, som arbetade i S:t Petersburg, förfinade receptet och vann en gastronomisk tävling 1891 i Paris med rätten, för övrigt samma år som den påstådde namngivaren Stroganov dog.

ANNONS

Efter tävlingen blev maträtten känd via tidskriften ”L´Art culinaire” och därmed spridd – och det är också därför vi har ”Stroganoff” i namnet, med den franska stavningen.

ANNONS

Senaste nytt

Så började det

Originalreceptet baserades på nötkött från oxfilé, skuret i strimlor och sedan bräserat med grädde, tomatpuré, lök och senap.

Ska Aleksandr Grigorevitj ha någon credd över huvud taget, så kan vi ju alltid påpeka att han var känd för att ge banketter dit många bjöds in och där han prioriterade mat som var lätt att tillaga i stora mängder. Som Biff Stroganoff.

Lite av en global succé har maträtten blivit. I USA äts den med svamp och serveras över ris eller med äggnudlar, i Storbritannien med en krämig vitvinssås eller med en sked gräddfil ovanpå anrättningen och i Finland kallas rätten ”Makkara Stroganoff”, där ”makkara” betyder alla slags korv och där det finns tärnad saltgurka på tallriken.

Svensk budgetvariant

I Sverige har maträtten blivit populär som få, då under namnet Korv Stroganoff, ibland hemskt nog stavad ”Korvstroganoff”, vilket möjligen får dess ryske upphovsman att rotera i sin grav i Odessa.

I Korv Stroganoff använder vi – av budgetskäl om inte annat – falukorv i stället för nötkött och i det formatet var denna maträtt Sveriges femte mest populära 2022.

Men även om falukorv är Sveriges enda av EU namnskyddade charkuteriprodukt, får vi svårt att vara alltför storsvenska med en falukorvsring i näven.

ANNONS

Att den är krokig beror för övrigt på att man använde naturtarm.

Tyskarna lärde oss

Dock kom den till oss via tyskar. I Falu koppargruva arbetade tyskar som lärde svenskarna att göra korv av det rökta oxkött, som levererades till Falun, som en variant av den tyska korven Lyoner.

Lyoner är ringformad, har rödfärgat skinn och dess ändar knyts ihop. Låter det bekant?

Korven blev populär och började säljas i Stockholm under namnet ”Fahlu Korf”. I en lokaltidning kunde man 1837 läsa hur ”hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning”.

Här finns världens hemligaste pasta. Dagens PS

En prinsessa, en psalm och en raggarburgare. Dagens PS

Efterlängtade efternamn till middag. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS