Dagens PS

Experten: Sakerna du inte ska göra som turist

En grupp turister badar och tar selfies.
Selfies är inte alltid lika uppskattat bland alla på resan. Det finns saker att tänka på för att bli en smartare turist menar experten. (Foto Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Emily in Paris, Eurotrip eller Deuce Bigalow: European Gigolo. Alla favoriter som får oss att gapskratta. Men vi är inte i någon romantiskt komedi i Paris där vi blir förlåtna för alla snedsteg vi gör som turist påminner experten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett resmål där turisterna uppför sig respektlöst kan leda till skilsmässa mellan parterna – senast bevisat i Italien, där italienarna är trötta på att ständigt befinna sig i en bisarr komedi som aldrig tycks ta slut med massturism i handlingen.

“Fåniga misstag, som att förväxla en offentlig pissoar för ett monument och ta selfies framför den, framstår som charmiga egenheter på tv”, säger Kim Davis till CNN.

Men inte i verkligheten.

Här är Davies personliga tips för en trevligare resa – för alla.

1. Känn av vibbarna som turist

“Verkligheten är att vi ALLA gör “dumma” saker, speciellt när vi är på främmande platser och vi inte känner till lokala seder, kulturer eller omgivningar”, säger Davies.

Men det leder sällan till någonting bra.

Att tala för högt kan vara extremt oförskämt och till och med ovanligt i många länder och kulturer. Men många är inte medvetna om sin ljudvolym menar Davies.

Hon upptäckte snabbt på sina resor att tåg och restauranger att det faktiskt är ganska vanligt med tystnad – till skillnad från hur det är i exempelvis USA.

ANNONS

Det är därför bra att kunna läsa av stämningen, och se sig omkring på till exempel tåget eller flyget.

ANNONS

Senaste nytt

2. Kamouflage aldrig fel

Tänk som en kameliont och dra inte till dig för mycket uppmärksamhet. Om du ser ut som en turist så signalerar du till ficktjuvarna att här är det öppet hus.

“Jag är en turist, kom och utnyttja mig!”, uttrycker Davies.

Ficktjuvar är alltid en risk då de rör sig där det finns mycket folk och turister, som på restauranger och tåg eller bussar enligt Polisen.

Var en smart turist – smält in.

Kamouflage är nyckeln. (Foto: Unsplash)

3. Rätt Attityd

Ingen vet allt – det vet däremot alla. Därför uppskattas sällan den attityden.

ANNONS

Många resenärer tar dessutom med sina egna seder och kulturer till destinationerna utan att rätta sig. Välj hellre att ställa frågor och visa din nyfikenhet som turist.

Lägg allt du vet bakom dig och res med ett öppet sinne och själ. Men var inte naiv och läs på kring dit du ska resa, det kommer hjälpa dig vid nästa punkt.

Men framförallt paxa inga solstolar.

4. Se upp för skummisar

Det kan hända vem som helst men kanske är mer troligt om du är en turist.

“En av de mest populära bedrägerierna är när en taxichaufför tar den “långa vägen” för att ta dig till din destination och drar på sig en hel del räkningar”, säger Davies.  

Sätt dig i taxin med vetskap om vad det kostar att ta sig runt. Stäm av med chaffören och låt hen veta att du har koll.

5. Var en superturist

När vi reser är vi ett föredöme för vårat eget land menar Davies. Då vill vi vara stolta.

ANNONS

Tänk inte “Vad som än händer i Vegas – stannar i Vegas”. Det kommer alltid tillbaka på ett eller annat sätt och kanske slutar illa.

Tänk istället att du är en gäst.

Läs även: Charter-fasa: Semesterbeteendet som stör oss mest. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]