Ny forskning visar att människor är ensamma i ung vuxen ålder och sent i livet. Samtidigt säger experter att det inte behöver vara så.
Ensam? Så bryter du kurvan
Mest läst i kategorin
Vi lever, som alla vet, i en tid där deltagandet i organisationer, klubbar och religiösa grupper har minskat.
Samtidigt sker mer och mer social interaktion via nätet istället för ansikte mot ansikte.
Bara äldre så ensamma förr
Ett av resultaten av det är att grupper av ungdomar nu redovisar nivåer av ensamhet som vi de senaste decennierna enbart förknippat med seniorer.
Det är en av orsakerna till att ensamhet blivit ett problem både i början och i slutet av våra liv.
I en studie, publicerad i veckan i Psychological Science, konstaterade forskare att ensamhet i dag ofta följer en U-formad kurva.
Efter ung vuxen ålder tenderar ensamheten att minska mitt i livet för att sedan stiga igen efter 60 och nå sin kulmen runt 80 års ålder.
”Lättare mitt i livet”
”Även om alla kan uppleva ensamhet kan människor mitt i livet känna sig mer socialt anslutna än andra, eftersom de ofta interagerar med arbetskamrater, make, barn och andra, samtidigt som deras relationer ofta är stabila och tillfredsställande”, sammanfattar Eileen K Graham, docent i medicinsk samhällsvetenskap vid Northwestern University Feinberg School of Medicine, och huvudförfattare till den aktuella studien.
Tappar möjligheterna
”Som äldre börjar de här möjligheterna falla bort”, säger hon.
”Vi har sociala muskler precis som vi har fysiska – och de sociala försvagas när vi inte använder dem”.
Det här kan vara illa för vår fysiska och mentala hälsa och kopplas till problem som hjärtsjukdomar, demens och självmordstankar, påpekar Graham.
Samtidigt finns det åtgärder att ta till – och Graham lämnar fyra tips hos New York Times.
Fyra tips från coachen
Gör en relationsrevision – Vänta inte till hög ålder för att upptäcka att du saknar ett socialt nätverk. Ju längre du väntar desto svårare att skapa nya kontakter.
Gå med i en grupp – Dålig hälsa, ensamboende och färre nära i familj och vänner står för den väsentliga ökningen av ensamheten efter 75.
Då är det läge att gå med i en grupp av närmast vilket slag som helst – social, sportslig, volontärarbete eller något annat.
Dra ner på sociala medier – Föreslå att ni träffas över en bit mat istället för att genomföra en konversation på nätet. Ta en promenad med någon istället för att svara på ett mess från personen.
Ta initiativet – Ofta när vi känner oss ensamma, väntar vi på att någon annan ska ta kontakt och börja en social interaktion. Gör det själv i stället.
Läs mer:
Ensamhet och ensam är inte alltid samma sak. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.