Sugen på en Sibylla? Åk till närmaste gatukök. På vägen dit kan du få reda på vad korvmojen har med svenska prinsessor och psalmer att göra.
En prinsessa, en psalm och en raggarburgare
Mest läst i kategorin
Jo, raggarburgaren är en av Sibyllas nutida storsäljare. Det är på sätt och vis ett ganska långt steg från startläget, men samtidigt ändå inte.
Varmkorven lanserades 1930 men fick sitt namn, Sibylla-korven, två år senare, 1932. Det namnet har dock inget med korv att göra.
Det kommer från en tävling om vad korven skulle heta och det namn som vann var ett där man stal lite monarkistisk glans.
Kungens moder
”Sibylla” är nämligen taget från dåvarande arvprinsen Gustaf Adolfs fru, prinsessan Sibylla, mycket populär och dessutom vår nuvarande kung, Carl XVI Gustafs mor.
Med hennes namn på varmkorven steg försäljningen snabbt och i en obruten linje till de cirka 140 gatukök som i dag bär prinsessans namn – värt att notera även för den som vill ha en mer folklig raggarburgare.
När grillkorven lanserades 1949 tog man ytterligare ett kliv.
Senaste nytt
På banan sedan 1907
Men när varmkorven lanserades 1930 och sedan blev Sibyllakorven, hade tillverkaren Lithells varit igång ett par decennier redan.
Oskar Lithell grundade bolaget 1907 i Kumla, från början en charkuteriaffär i en liten källarlokal.
1913 blev det en filial i Örebro, 1920 ett nytt slakteri och 1937 en moderniserad charkuteributik innan Lithells 1956 flyttade in i det nedlagda mejeri i Sköllersta, där produkterna fortfarande tillverkas.
Låda på magen
Det var Oscar Lithells son Daniel, som ville hitta nya vägar att sälja korv i 1930-talets lågkonjunktur, och kom på att korvgubbar med små vagnar eller låda på magen vore en väg att öka försäljningen.
Psalmerna?
Jo, Daniel var gift med Lydia Lithell, som inte bara var aktiv i ledningen för familjeföretaget utan även organist, sångförfattare och kompositör.
Hon blev kantor 1954 och skrev cirka 300 andliga sånger.
”Jag har hört om en stad ovan molnen” har du definitivt hört, inte minst efter att den under många år var den mest önskade kristna sången i svensk radio och är en populär begravningspsalm, inte minst i Carolas version från 2005.
Stor popularitet
Texten är Lydia Lithells men ursprunget en rysk melodi som heter ”Entonigt klingar den lilla klockan” och, exempelvis, finns med på Jan Johanssons ”Jazz på ryska”.
När Frälsningsarmén gav ut samlingsalbumet ”En salig blandning” med olika kända psalmer och religiösa visor var det ”Jag har hört om en stad” Rolf Wikström valde att sjunga.
Så, nästa gång du svänger in för en tunnbrödsrulle, en grillad special eller rentav en raggarburgare, är det kanske inte Eddie Meduza du ska ha på i bilstereon utan Carola och en psalm?
Eller rentav passa på att hurra lite för monarkin – åtminstone för kungamodern som blev ett gatukök.
Efterlängtade efternamn till middag. Dagens PS
Gurkan som inte gör skäl för namnet. Dagens PS
Såsen som överlevde Italiens pastakrig. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.