Många namn och alltså ett kärt barn. En trög start och en lång resa till uppskattning. Den kom först när vi lärde oss göra brännvin av den.
En omtyckt knöl – hårdkokt men lättdrucken
Mest läst i kategorin
Frågan är ”1911, 1929 eller 1953?” Den kan även ställas ”Elisabeth Östman, Jenny Åkerström eller Leif Ellison?”.
Vilken fråga man än väljer bör den avhandlas över mat med hasselbackspotatis till.
Upphovet till den ligger nämligen i svaren på de frågorna.
Det vanligaste svaret är värmlänningen Leif Ellison 1953. Då var han kockelev på restaurang Hasselbacken på Djurgården och fick idén om hur man skulle lyfta potatisen till nya höjder.
Ellison skivade vanlig potatis tunt men inte hela vägen igenom. Sedan lade han smör ovanpå potatisarna, toppade med ströbröd och lät det hela stå i ugnen tills potatisarna var gyllenbruna.
Fler varianter
Det är här Elisabeth och Jenny blandar sig i leken. I Iduns kokbok 1911 lanserar nämligen Elisabeth Östman en variant, kallad ”Ugnsstekt potatis, i skivor”, som anrättas som hasselbackspotatis men där potatisarna skivas hela vägen igenom men läggs ihop så de behåller sin form.
I Prinsessornas kokbok 1929 vill inte Jenny Åkerström vara sämre utan lanserar en ”Ugnsstekt potatis” enligt samma mönster med riven ost som tillägg, även o hon medger att osten kan uteslutas.
Gott är det i vilket fall – och potatis uppskattas i mängder av rätter och format och i stora delar av världen.
”I Indien är potatisburgaren en av dem som säljer bäst på McDonald´s”, berättar norska Dagens näringsliv.
Den svenska varianten hette potatisbullar innan vi plattade till dem, är potatismos eller pressad potatis, ägg och ströbröd. Varianter finns i ett flertal upplagor.
Schweizarnas rösti är en och i Israel beställer man ”latkes” om man vill smaka motsvarigheten.
Senaste nytt
Rårakor genuin variant
Annars är rårakor en näraliggande svensk variant – råriven potatis som formas till platta kakor, steks och serveras med stekt fläsk och lingonsylt.
Raggmunken är en kusin där man förfinar rårakan med ägg, kanske mjöl och mjölk och äter med stekt fläsk och lingonsylt.
Raggmunk är för övrigt Östergötlands landskapsrätt.
I Småland går den sedan gammalt under namnet ”råriven pannkaka”, vilket låter något mer maträttigt än det ”lufsa” som används på Blekinge och på Öland.
Till Sverige anses potatisen ha kommit under 1600-talet även om den första dokumenterade odlingen av matpotatis genomfördes av Jonas Alströmer på hans gård Nolhaga i Alingsås 1724.
Till skillnad från de flesta svenskar var Alströmer övertygad om potatisens potential som basföda. Att många svenskar tvivlade, kan bero på att de envisades med att bara äta blasten.
Rudbeck var före
Alströmer hade för övrigt en föregångare i Olof Rudbeck som odlade potatis i Uppsala botaniska trädgård redan 1658, men inte fick någon att intressera sig för den annat än som kuriosaväxt.
Som så ofta är det en kvinna som borde få den största uppmärksamheten – Eva Ekeblad, född de la Gardie, som 1748 visar hur man kunde göra potatismjöl och perukpuder av knölen.
När hon dessutom gjorde brännvin av den imponerade hon så stort att hon blev den första kvinnliga ledamoten av Kungliga Vetenskapsakademien.
Tacka Martin för färskpotatisen
Färskpotatis till sillen?
Det kan vi tacka Martin Larsson i skånska Görslöv för.
Han fick lite åkerjord av sin far att göra vad han ville med och beslöt sig för att odla potatis.
Midsommar 1898 skördade han 200 kilo tidigare potatisar och begav sig till Mölle vid havet, där han till slut lyckades övertyga två tveksamma hotellägare att köpa 100 kilo var för 100 kronor.
När han kom tillbaka året därpå slogs krögarna om hans potatis, en trend var född och resten är frites uttryckt historia.
Till sist;
varför säger vi ”en het potatis” om något som är kontroversiellt eller känsligt?
Det är det ingen som riktigt vet, men vi kan skylla på britterna.
Uttrycket, med anor från mitten av 1800-talet, kommer från engelskan och heter i original ”drop like a hot potato”, alltså snabbt överge något eller någon för att inte bli bränd.
Revolutionsåret – när det jäste i Örebro. Dagens PS
Glöggen som fick professorn att koka över. Dagens PS
Milda makaroner! – här är potatisen som klår allt i matväg. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.