Dagens PS

En öl med historia – klosterhistoria

Trappistölet som skriver historia
En unik öl – tre trappistbryggerier går ihop om ”Three Rules of Authentic Trappist”, något som ska smaka gott och samtidigt ge pengar till något gott. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 jan. 2025Publicerad: 01 feb. 2025

Tre klosterbryggerier har lyft trappistöl till en ny nivå – och intäkterna av något man hoppas smakar gott går även till något gott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hösten 2024 gick tre klosterbryggerier samman och skapade ”Three Rules of Authentic Trappist”, en öl som enligt beskrivning är ”skapad i valnötsfärgad dubbelstil med fyllig, djup smak och toner av karamell och rostad malt samt inslag av päron, kryddor och humle”.

Brygden släpptes i november i drygt 50 Systembolaget-butiker som fick njuta av vad Koeningshoeven, Zundert och Tynt Meadow skapat tillsammans.

Och vars kunder dessutom kunde sträcka på sig eftersom vinsten från brygden går till nederländska miljöorganisationen Tree for Alla och finansierar 14 000 planterade träd i flera skadade grön- och skogsområden, berättar Öllistan.

Stor roll även i öl

Vi vet ju alla hur benediktinmunken Dom Pérignon spelade en stor roll i utvecklingen av champagnen.

Kyrkans roll när det gäller öl har varit mindre omtalad, möjligen eftersom öl är något mindre spektakulärt än skumpa.

Mer borde sägas på detta område, för innan vi bryggde öl i bryggerier med modern teknik var det kyrkorna och klostren som stod för den mer avancerade ölproduktionen.

Under flera seklet gjordes den bästa ölen av nunnor och munkar. Under medeltiden räknar man med att flera tusen europeiska kloster skapade och förädlade öl.

ANNONS

Senaste nytt

Sedan 800-talet?

ANNONS

Historikerna säger att ölbryggning förekommit i tyska kloster sedan 800-talet men format och ingredienser är oklara.

Gruit i stället för humle sägs ha varit vanligt, en blandning av växter för att krydda och göra ölet goda – dessutom med i vart fall påstådda goda hälsoeffekter.

Mest berömda i kombon öl och kloster är naturligtvis de cistercienserkloster som sedan 1600-talet i franska klostret La Trappe formerade sig som Trappistorden.

De var en aning mer högkyrkliga, mer noga med levnad och moral än andra, men är väl ärligt talat bland gemene man mer ihågkomna för att de även var ”extra” när det gällde öl.

Högklassigt öl tillsammans med kläder, kött, ost och bröd var vad Trappistordens kloster försörjde sig på.

Stopp för trappistöl efter revolutionen

Franska revolutionen 1789 satte stopp för deras verksamhet i Frankrike och det blev klostren i Belgien som från 1800-talet fick profilera både klostren och dess trappistöl.

Sex av de sju ”originalklostren” inom Trappistorden finns i Belgien. Det sjunde, La Trappe, är nederländskt.

Av de sju finns sex kvar i dag men för att hänga med sin tid har man börjat ATP-certifiera bryggerier.

ANNONS

Detta ”ATP” är dock varken en tennistour eller ett svenskt pensionssystem utan står för ”Authentic Trappist Product”, en stämpel fem nya bryggerier fått under 2010-talet och framåt.

Antalet trappistkloster är dock betydligt fler än antalet trappistöl. 150 trappistkloster med ungefär 3 000 munkar och 2 000 nunnor är vad man omsluter i runda tal.

Öl – första nya smaken på 500 år. Dagens PS

Fyra populära öl – som aldrig funnits. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS