En fräck stöld av ett Banksy-verk mitt på ljusa dagen i London har fått både konstvärlden och allmänheten att häpna. Men hur säljer man ett konstverk alla vet är stulet?
Efter Banksy-stöld – vem vågar köpa vargen?
Mest läst i kategorin
Att ett nytt Banksy-verk dyker upp på Londons gator brukar vara en händelse i sig. Men den senaste skapelsen, “Howling Wolf”, stal inte bara showen – den blev även stulen, bokstavligt talat.
På ett butikstak i Peckham målade Banksy en ylande varg på en vit satellitdisk, som skapade illusionen av en varg som ylar mot månen.
Men konstverket fick inte vara ifred särskilt länge.
En trio tjuvar beväpnade med både stege och självsäkerhet, klättrade upp och monterade ned satelliten inför ögonen på förbipasserande.
Men nu uppstår den stora frågan: Hur säljer man ett konstverk som hela världen vet är stulet?
En marknad för det “omärkta”?
Att stjäla konst är inget nytt fenomen. Men när det gäller Banksy, vars verk ofta är avsedda att upplevas av allmänheten och inte sällan är svåra att sälja, blir situationen särskilt komplicerad.
Även om Banksys konst är eftertraktad världen över, innebär stölden av “Howling Wolf” att verket nu har förlorat mycket av sitt värde.
Joe Syer, medgrundare av konsthandeln MyArtBroker, påpekar att ett stulet konstverk är just det – stulet.
”Erbjuds det på svarta marknaden har det inget inneboende värde”, säger han till Fortune.
Enligt Ben Cotton, chef för Hang-Up Gallery i London som specialiserar sig på Banksys verk, är det osannolikt att något respektabelt galleri eller konsthandlare skulle röra ett stulet Banksy-verk.
Däremot finns det en annan, mörkare marknad där mindre nogräknade aktörer kan vara villiga att köpa – men till ett betydligt lägre pris.
Senaste nytt
Svarta marknaden
En stulen Banksy är kanske inte värd mycket för en seriös samlare, men för de som rör sig i mer skumma kretsar kan det vara en trofé.
Konstvärlden har tidigare sett verk av stora mästare som Rembrandt och Caravaggio hamna på väggarna hos maffiabossar och andra kriminella ledare.
Enligt Ray Waterhouse, konsthandlare på Fine Art Brokers, kan ett verk som “Howling Wolf” bara dra in en bråkdel av sitt egentliga värde på den svarta marknaden – ibland så lite som 40–50 procent av vad det annars skulle vara värt.
Men stulna verk blir istället till troféer för de kriminella, och även om de förlorar sitt marknadsvärde får de ett värde som statussymboler i den undre världen.
Svårt att sälja, men inte omöjligt
Ben Cotton tror dock att vissa “vanliga” gallerister ändå skulle kunna agera som mellanhand för att sälja konstverket till en “öppensinnad” klient.
Detta skulle ske i det tysta, utan de vanliga annonserna och med minimal synlighet, för att undvika rättsliga problem.
Gatukonstens flyktiga natur
Om historien om “Howling Wolf” lär oss något, är det att Banksys verk är lika flyktiga som de är ikoniska.
Även om tjuvarna kanske hoppas på en snabb affär, är sannolikheten att verket kommer att säljas öppet minimal. Istället kommer det troligtvis att förbli gömt.
“Det är synd när de försvinner så snabbt att man inte hinner njuta av dem”, säger Cotton, och tillägger:
“Men gatukonst är till sin natur flyktig och kortvarig, så kanske är det bara en del av upplevelsen”.
Läs också:
Kalt träd fick ny krona – av Banksy. Dagens PS
Stöld av Banksy i Ukraina kan ge tolv års fängelse. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.