Mer i vägen än till nytta. Helt onödigt. Omdömena kommer från mästerkocken som ser dyra maskiner hemma som ”fåfänga i köket”.
Dyra maskiner i köket? "Bara fåfänga"


Mest läst i kategorin
Matlagning är ingen materialsport. Det säger koken Gabriel Kreuther, vars restaurang har två Michelin-stjärnor och anses erbjuda en av New Yorks bästa matupplevelser just nu.
Hemmakockar har en tendens att köpa samma utrustning som en Michelin-kock – men det gör inte att de lagar mat som en sådan.
”Det där är bara fåfänga i köket”, säger Kreuther hos CNBC.
En och annan som så här när grillsäsongen ändå snart närmar sig, tänker på grillar i storleksordningen amerikanska dollargrin och obetydligt billigare, kanske nickar instämmande.
Vanligt misstag
Det är ändå ett av de vanligaste misstagen han ser hos hemmakockar. De utrustar sitt kök som om de drev en restaurang.
Men det som passar i ett restaurangkök passar inte hemma hos oss och i stället kan maskinerna vara mer till besvär än nytta.
”Om produktionen inte är tillräckligt stor kommer du att städa i timmar eftersom du inte hade tillräckligt med mat att laga och bara sölat ned maskiner och matberedare. Och för det mesta lagar du ju inte mat till sex, åtta personer”.
Ändå säger sig Kreuther gång på gång se hemma kockar som lägger stora pengar på avancerade köksredskap, som de inte har något behov av.
”Vad jag ser hos folk i köken hemma är att du ofta kan hitta alla typer av matberedare och maskiner – och att många av dem knappt används”.
”De blir möbler och är bara ett uttryck för fåfänga”, tillägger Michelin-kocken.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Två knivar och en skärbräda
Vad man ska skaffa, enligt hans syn på saken?
En bra skärbräda i trä och ett par kvalitetsknivar.
“Jag kommer att säga er av erfarenhet, efter så många år i köket tenderar folk att arbeta 80 procent av tiden med samma kniv”, konstaterar kocken.
Välj en medelstor kniv och en mindre kniv. Om du verkligen vill spendera, säger han, köp dig ett stål för att hålla dina blad vassa.
“I början av din karriär som kock, är tendensen att ha många knivar eftersom du tror att fler är bättre”, säger Gabriel Kreuther.
“Och sedan upptäcker du, som i så många andra sammanhang, att ”less is more”.
Svenska kockarna håller med
De svenska stjärnkockarna ger honom rätt i så motto att det viktiga är att använda sunt förnuft i köket.
”Organisera, preppa, fixa en bas, gör dig av med hinder, skaffa dig kunskap och öva”, är de fem råd kocken Mathias Dahlgren ger hos Hemköp.
Tv- och matprofilen Tina Nordström menar att det är läge för att släppa sargen och testa lite när man lagar mat. ”Man behöver rocka loss lite och våga”, uppmanar hon hos Allt om mat.
Världens rikaste kock in på börsen. Dagens PS
Så kan kockarnas knep lyfta ditt ledarskap. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.