Julen närmar sig, liksom julmusten. Få av oss lär skänka Robert Roberts en tanke – och blandar vi med gin ska vi definitivt inte göra det.
Drycken som är ett "must" varje jul
Mest läst i kategorin
I december får Coca-Cola stryk. Varje år.
Världens mest sålda dryck når inte på den svenska nationaljuldrycken. Julmusten är nummer ett i Sverige varje decembermånad och ser ut att så förbli.
Det hade Robert Roberts varit glad för.
Inte konstigt att Coca-Cola sägs ha velat köpa loss receptet till julmusten.
”Tyvärr kan jag varken bekräfta eller dementera detta, av den enkla anledningen att vi aldrig vet varifrån frågan ursprungligen kommer. Den kommer alltid via ombud och vi har ingen chans att kontrollera avsändaren”, säger Bodil Arvinder till Världen idag.
Bodil är femte generationen i det AB Roberts som ger oss julmusten. All julmust, faktiskt.
Startade i Helsingborg
Men det började med mannen med dubbelnamnet.
Robert Roberts föddes 1866 i Landskrona. Mor, Johanna Hellberg, en 17-årig piga. Fader okänd. Under Roberts namn och inom parentes ”Oäkta”.
Han tar sig de få milen till Helsingborg, startar en fabrik för saft, läskedrycker och mineralvatten, gifter sig 21 år gammal med Carolina och får fyra barn.
Äldste sonen, Harry, följer pappa på utlandsresor till Finland, Ryssland, Danmark och fadern skickar honom så småningom till Tyskland för att lära sig mer om läsk och must.
Harry, utbildad kemiingenjör, skapar många recept på essenser och extrakt, bland dem troligen även de på julmust och Champis.
Det är svårt att veta. Dryga seklet senare finns bara tre levande personer som känner till receptet på julmust.
Av oklar anledning söker sig Robert Roberts till Örebro och etablerar AB Roberts essens & extraktfabrik, dit Harry ansluter. Familjen är nu aktiva, engagerade och övertygade metodister.
Det har sin betydelse även för vilka drycker de tillverkar.
Senaste nytt
Social insats
Tanken var att göra en social insats genom att komma med alternativ till det då kraftigt utbredda supandet. Inte minst vid jul och nyår nådde dryckenskapen rejäla höjder bland svenskarna.
Så när julmusten först mötte kunderna var det under namnet ”julöl”, lanserat som ett alkoholfritt alternativ i juletid.
Samma sak med Roberts andra paraddryck – Champis, ursprungligt namn ”Champagneläskedryck” med samma motiv som de bakom julmusten.
All julmust vi dricker har fortfarande sitt ursprung hos Roberts i Örebro. Där tillverkas det extrakt som det går åt ungefär tolv gram av för att göra en liter must.
Totalt gör AB Roberts en bit över 700 ton extrakt på et år, enligt tillgängliga uppgifter och tre personer är de enda som känner till det exakta innehållet i extraktet.
”Väl skyddat”
Hos DN konstaterar Bodil Arvinder att receptet är väl skyddat.
” Vi har larm och det är inlåst i ett valv. Det är i så fall om det skulle slå ner en bomb eller så, men vi har skyddat det ordentligt”.
Faktum är att hon har receptet på ytterligare ett ställe – om den där bomben skulle slå ner.
”Det gömstället är ännu hemligare”, avslöjar Bodil.
Vad som hände med Champis?
Den gick från Champagneläskedryck till Champis redan 1981, finns än i dag på marknaden och marknadsförs av Spendrups.
På sin hemsida beskriver Spendrups än i dag drycken som ”den tidlösa retrodrycken” och påpekar att den är ”tillverkad enligt ett hemligt recept”…skapat av Roberts i Örebro”.
Läs också: Avslöjat: Sanningen om julmusten. Dagens PS
”Svårt att tänka sig”
Bodil Arvinder själv säger sig ha svårt att tänka sig ett Sverige utan julmust. Förstås.
”Allt skulle väl se ganska likadant ut, antar jag…men ett Sverige utan julmust är en svår tanke att tänka, både för mig och för andra tror jag. Julmusten är ju så inrotad. Den är helt enkelt en svensk tradition”.
Tradition eller ej – visst händer det saker kring julmusten.
För några år sedan blev julmusten en barsuccé i Uppsala där man gjorde drinkar på julmust och gin.
Jodå, tänk på att de två dryckerna har enbäret gemensamt.
Och den som letat bland recept har kunnat hitta intressanta innovationer som kyckling i julmustsås, revbensspjäll med julmustglaze och ett på julmustkola.
Klok även som chef
I dag hade Harry Roberts möjligen haft en del att ge när det gäller management och ledarskapsutbildningar.
I sitt testamente 1947 skrev han ”Bolagets värdefullaste tillgång är recepturen. Den bör därför förvaras och bevaras med största omsorg”, och det är förstås inget att höja på ögonbrynen för.
Det är, möjligen, fortsättningen.
”Hjälpsamhet, välvilja och omtanke bör visas gentemot såväl personalen som fattiga, gamla och framför allt behövande barn. Glöm icke, att ju mer man giver, desto mer får man. Detta är grunden för bolagets framgång. Den chef, som icke har denna åsikt, störtar bolaget i olycka”.
Det skålar vi för.
I julmust eller Champis.
Fler klassiker:
Älgen som klarar kriget – och fetaosten – Dagens PS
Michelin: Krogbetygen som bara skulle sälja däck. Dagens PS
Värmländsk klassiker föll Beckham på läppen. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.