Att skriva ned sina drömmar kan vara en bra idé. De som har för vana att göra det tycker att det är användbart och att det ibland kan ge värdefull insikt.
Drömmar kan ge både ny insikt och kreativa idéer
Mest läst i kategorin
Det finns väldigt lite forskning om nyttan av att skriva ned sina drömmar. En potentiell fördel är att det kan ge kreativa genombrott eftersom det undermedvetna drömmande sinnet är uppfinningsrikt, gör avsteg från logiken, hoppar runt i tiden och accepterar motsägelser, det skriver CNN.
Ibland ger drömmar ingen mening alls till vårt vakna och mer konventionella sinne, men, som William Dement, grundare av Sleep Research Center vid Stanford University, en gång uttryckte det: “Drömmen tillåter var och en av oss att vara tyst och säkert galen varje natt i våra liv”, skriver CNN.
De hittade inspiration i drömmar
Det finns anekdoter om kreativa människor som hittat inspiration i drömmar. James Cameron drömde om en “Terminator”-robot som kröp efter en kvinna och det satte igång det som blev en hel filmserie.
Mary Shelley kom på sitt monster Frankenstein efter en dröm och Paul McCartney fick inspiration till låten Let if be, efter att hans mamma hade sagt det till honom i en dröm, även melodin till Yesterday kom till honom i en dröm.
Han har sagt i en intervju med New York Times att han tror mycket på drömmar och kommer ihåg mycket av drömmar.
Datavetaren Larry Page drömde om att ladda ned hela internet och bara katalogisera länkarna, innan han sedan gjorde det med Google, som han hjälpte till att starta.
Det finns även mer historiska exempel på problemlösning i drömmar, Elias Howe designade den moderna symaskinsnålen efter en dröm om kannibaler som viftade med spjut mot honom och Albert Einstein spårade rötterna till sin relativitetsteori till en dröm han hade som tonåring, om att resa med ljusets hastighet.
Varför vi drömmer
De lösningar som kommer i en dröm har fördelen att fungera “utan gränserna för tid, logik, utrymme eller andra verkliga regler”, det har Allan Peterkin, professor i psykiatri och familjemedicin vid University of Toronto skrivit i National Geographic, enligt CNN.
En teori om varför vi drömmer är att det hjälper oss att sortera, bearbeta och organisera all stimuli från vårt vakna liv, som att rensa ut skräp. Ibland kan dock svaret på ett problem som verkar olösligt komma i en dröm.
En annan teori är att drömmar fungerar som generalrepetitioner inför det verkliga livet, något som kan vara en trolig förklaring till mardrömmar som ger möjlighet att på ett säkert sätt testa olika alternativ.
Mardrömmar har sitt ursprung i hjärnans amygdala och enligt forskare är de användbara eftersom de kan hjälpa till att träna hjärnan att förbereda sig för utmaningar och rädslor.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Vissa människor behöver mycket mindre sömn än andra
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.