Att skaffa ett fritidshus i Sverige är just nu väldigt populärt. Men det finns många saker att tänka på när du ska köpa sommarstuga.
Köpa sommarstuga? Det ska du tänka på
Mest läst i kategorin
Hur ska det användas: En central faktor inför inköpet av ett fritidshus är hur långt det är till den ordinarie bostaden. Vill du kunna åka dit över helgen?
Ska det kunna användas året runt? Då är det viktigt att tänka på att vatten och avlopp tål det, många fritidshus har inte tillgång till rinnande vatten på vintern då vattnet är avstängt för att ledningarna inte ska frysa och förstöras. Har huset egen brunn? Undersök vattenkvalitén.
Ska det gå att sitta och jobba i huset? Då kanske det är viktigt med en stabil internetuppkoppling.
Rejäl prisökning senaste tiden
Priset: Sätt upp en budget i förväg när du ska köpa sommarstuga. Priserna på fritidshus har skjutit i höjden, och husen säljs dessutom snabbare än förr. Prisuppgångarna varierar över landet men är i vissa län 15-20 procent på ett år, enligt Svensk Mäklarstatistik.
”Det som hände var att alla människor som har fritidsboenden utomlands inte kom dit. Många av dem har stora resurser och kunde köpa ett fritidshus för 5, 10 eller 15 miljoner kronor. Folk hörde av sig och sa ‘Vi behöver en sommarbostad, vad har du på Västkusten?”, sa Peter Oskarsson, vd för Gofab fastighetsbyrå i Bohuslän till Di i mars.
Det är också viktigt att uppskatta vilka renoveringsbehov som finns och ta höjd för sådana kostnader. Man bör också uppskatta vilka löpande kostnader som tillkommer för uppvärmning, sophämtning, samfällighetsavgifter, underhåll och fritidshusförsäkring.
Besiktning: Innan du skriver på papper för ditt nya fritidshus är det viktigt att kolla upp vilka regler som gäller i området. Det är först och främst köparen som har ansvar för att besiktiga huset. Använd en behörig besiktningsman.
“Om du slarvar med undersökningsplikten vid köpet och senare upptäcker fel och brister med huset kan du inte kräva säljaren på ersättning”, skriver försäkringsbolaget If på sin hemsida.
Det är också viktigt att kolla upp att bygglov finns för hela huset samt mindre byggnader på tomten om det finns sådana.
“Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan du till exempel tvingas stänga av vattentoaletten”, skriver försäkringsbolaget If på sin hemsida.
Titta upp vad som gäller i området
Framtidsplaner: Titta upp vad som gäller för bygglov i området om du eventuellt vill bygga ut huset framöver. Titta också upp vad som gäller för exploateringsplaner i området i stort, om du kommer få oväntade grannar eller en ny stor väg vid tomten eller tvingas ansluta fastigheten till kommunalt vatten.
Försäkring: Fritidshuset behöver försäkras – och det omedelbart. Är katastrofen framme vill man inte stå med kostnaderna själv.
“Först och främst är det viktigt att du försäkrar fritidshuset direkt när du skriver på köpekontraktet. Det kanske dröjer ett tag innan du börjar använda det, men du behöver en fritidshusförsäkring från första stund”, skriver försäkringsbolaget If på sin hemsida.
Läs mer: Svenskarna: Här vill vi bo i sommar
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra billigaste bolån.