Dagens PS

Döpt efter kungen – och kung bland såser

Bearnaisesåsen - en tidlös klassiker
Typisk 70-talsmat. Kött och bearnaisesås, grillade tomater och bakad potatis – men såsen har stått sig väl och är inne på tredje århundrade. (Foto: Mark Earthy/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

En kall fransk som blev dansk. En som fransmän och holländare slåss om. Och en döpt efter 007. Det är dags att såsa på – eller dansa salsa.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Visst är den på många sätt såsernas sås – och den som så många tar till när det ska bli något extra.

Bearnaise.

ANNONS

Varifrån den kommer?

Bearn förstås.

Så här var det.

När restaurangen Le Pavillon Henri IV skulle invigas 1836 ville chefskocken skapa något extra.

Det blev en sås.

Restaurangen bar namn efter den franske renässanskungen Henri IV. Han kom från sydfranska Bearn et voìla; Sauce béarnaise.

Smör, äggulor, schalottenlök. Dragon och vinäger. Äggulor och smör vispas ned i ljummen, dragonkryddad vinäger.

ANNONS

Resultatet blir en kraftfull sås och en som passar väldigt bra till kött. Dessutom en som ynglat av sig.

Hos Carl Jan Granqvist (”Carl Jans klassiker”) får vi resumén;

”Ur bearnaisesåsen är ett flertal varianter sprungna: choronsås, en bearnaisesås med tomatpuré som uppkallats efter en fransk köksmästare; foyotsås som en bearnaise spädd med köttsky; colbertsås som är en foyotsås med vitt vin och uppkallad efter Ludvig XIV:s finansminister. Och så paloisesåsen där dragonen bytts ut mot mynta.
Slutligen syster Hollandaise på smör, citron och äggula, Och som passar suveränt till såväl fisk som sparris”.

Tore Wretman, aktuell även här via Rhode Island-såsen. Här i celebert sällskap – Roger Moore, Lill-Babs och Roland Persson på Grand i Stockholm. (Foto: Jan Collsiöö/TT)

Sås som var pau gång?

Vill du sedan knyta ihop den säcken (och plocka några stilpoäng) kan du knyta ihop bearnaisesås och paloisesås genom att påpeka att paloisesåsen fått sitt namn efter staden Pau, huvudort i dåvarande grevskapet Bearn.

Att du liksom skrivaren av dessa rader hittat det på Wikipedia behöver du ju inte låta vidgå dig…

Eftersom vi lever i Sverige har förstås bearnaisesåsen sedan 2016 en egen dag. Vill vi hitta statistiska skäl att fira kan vi ju hänvisa till att svenskarna köper drygt 5 000 ton kyld bearnaisesås varje år, med andra ord ett halvkilo per svensk, och att 40 procent av volymen säljs maj-augusti – just det, under den mest frekventa grillsäsongen.

Lite undersökande journalistik skänker dock ett visst ljus över varför just 18 maj blivit Bearnaisesåsens dag.

ANNONS

Dagen är instiftad av stjärnkocken Erik Lallerstedt – som lade den just den dag då Erik har namnsdag…

ANNONS

Senaste nytt

Fem grundsåser

Man brukar tala om fem grundsåser, i bland ”modersåser” och de har alla sin historia.

Det är béchamel, velouté, espagnole, tomatsås och hollandaise. 

Béchamelsås uppfanns på 1600-talet av Francois Louis Caifau, som var kock till den franska kungen Ludvig XIV, och fick alltså sitt namn från kungens finansminister, marquis Louis de Béchamel.

Veloutésåsen kallas även ”sammetssåsen” och är en vidareutveckling av béchamelsåsen, som tillskrivs kocken François Louis Vatel.

Espagnolesås kommer även den från tiden före franska revolutionen och blev populär under Ludvig XIV.

Namnet ”Espagnole” kommer från dess spanska ursprung och grunden i tomatpurén som är central i såsen.

Tomatsåsen, aka ”marinarasås”, är ännu äldre och har anor till 1500-talet. Ursprunget troligen i Neapel och sedan spridd över hela Europa i en osannolik mängd former.

ANNONS

Hollandaisesåsen är från 1600-talet och om dess ursprung bråkar Frankrike och Nederländerna fortfarande.

Ena sidan hävdar att namnet ”hollandaise” faktiskt står för ”holländsk sås”, andra sidan att den har sitt ursprung i Frankrike och att namnet syftar på tillredningsmetoden.

Sean Connery – hyfsat känd som skådis, men numera även ett namn som sås i Stockholm, döpt av en kallskänka på Berns. (Foto: Chris Pizzello/AP-TT)

007 ingredienser?

Udda såser?

Naturligtvis.

Sean Connery är en.

En sås, men varken rörd eller skakad utan mer av, tja, en asiatisk Rhode Islandsås.

Namnet fick den i flykten av en stressad kallskänka på Berns i Stockholm och med äggulor, vitlök, ingefära, sambal oelek, sesamolja, risvinäger, soja och rapsolja är den faktiskt perfekt till sommarlunchen eller picknicken.

ANNONS

Såsen, ungefär lika ofta klassad som dressing, uppfanns för övrigt av legendaren Tore Wretman, som gärna serverade den till hummersallad.

Såsen har alltså ingen koppling till Rhode Island i USA, men en tes är att Wretman inspirerats av Thousand Island, en liknande kall sås som fått namnet efter trakterna runt amerikanska Saint Lawrencefloden.

Mer dansk i dag

Ska vi såsa vidare, finns förstås den sås som var fransk men blev dansk.

Remouladsås.

Den är sällsynt att stöta på i Frankrike numera, men desto mer frekvent i Danmark och gärna på danska smörrebröd.

Namnet kommer från franska ”rémoulade”, som i sin tur kommer från en dialektal förvrängning av det latinska namnet för pepparrot.

Remouladsås är alltså en kall sås, baserad på majonnäs och med en blandning av hackade grönsaker, kapris, senap och olika kryddor.

Danskarnas enda bidrag till såsen är egentligen att de tillsatt curry till originalreceptet.

ANNONS

Danskarna serverar gärna dansk remouladsås till stekt fisk, inte minst rödspätta men används även som dipp till pommes frites, på hamburgare eller till skaldjur.

Sista ordet?

Det går till välkände kocken Paul Svensson från utmärkta kokboken ”Såsatlas”;

”Spanskans ”salsa” betyder också sås, men är även namnet på en dans. Det illustrerar väl hur en riktigt god sås fungerar, tycker jag”.

Såsen som överlevde Italiens pastakrig. Dagens PS

VWursten – den verkliga storsäljaren. Dagens PS

Honung – en bisak som förtjänar huvudrollen. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
30% på hela sortimentet

Passa på att få 30% rabatt på alla produkter – från och med 24 mars till 2 april! Erbjudandet gäller på hela sortimentet, förutom refill deodorant.

Handla här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS