Doomscrolling, eller domedagsskrollande, är ett nytt ord. Fenomenet är dock inte nytt. Det verkar helt enkelt som om det är mänskligt att leta elände. Men kan det vara farligt?
Doomscrolling kan göra dig sjuk – då blir det farligt
Mest läst i kategorin
Domedagsskrollande, från engelskans doomscrolling, blev ett av årets nyord när Språkrådets lista kom 2021. Det verkar som om pandemin framkallade en ny sjukdom hos svenska folket, och fler och fler letar elände framför skärmen. Ordet är nytt, men beteendet är det definitivt inte.
“Det är något djupt mänskligt i oss att vi är intresserade av negativ information”, säger Siri Helle, psykolog, föreläsare och författare till M3. “Vi människor har ett negativitetsbias.”
Fokus på negativa saker
“Vi riktar vår uppmärksamhet mot negativ information i högre utsträckning än positiv och neutral information”, fortsätter Siri Helle. “Har man ett medarbetarsamtal och hör tre bra saker och en dålig är det den man kommer ihåg.”
Helle, som är aktuell med boken “Känslofällan – Ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende”, konstaterar att det handlar om överlevnad. Vi människor måste vara intresserade av faror och hot i omgivningen. Det är en instinkt, helt enkelt.
Fastna i doomscrolling
Så intresse för att vara informerad om vad som händer i världen är bra. Det är ju inte heller nytt att vissa människor söker negativa nyheter, och kanske fokuserar för mycket på dem. Skillnaden i dagens samhälle jämfört med tidigare är att vi ständigt är översköljda med nyheter. Och ja – pushnotiserna kan påverka i negativ riktning. Det är lätt att dras in och fastna i doomscrolling.
“Jag tror verkligen att det möjliggör för de som har en tendens att fastna i det här”, säger Siri Helle till M3. “Just att man kan bära med sig nyhetsapparna överallt”.
Gyllene regeln
Det gäller att hålla koll på sig själv, med andra ord. Vet du med dig att du fastnar i negativa saker, försök begränsa nyhetskonsumtionen för att undvika doomscrolling. Stäng av notiserna, och se en nyhetssändning per dag.
“Man sätter ramar för sig själv och håller det till vissa tider eller situationer”, säger Siri Helle till M3. “Den gyllene regeln för beteendeförändringar är att du ska inte sluta göra något. Du ska börja göra något. Tänk på vad du vill lägga din tid på i stället.”
Läs även: Därför fokuserar vi på det negativa
Läs även: Undvik att bli stressad när du är ledig
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.