Dagens PS

Dina val vid 40 avgör din hälsa vid 70 

Hälsa
Du blir vad du äter – inte minst i medelåldern (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 07 apr. 2025Publicerad: 07 apr. 2025

Det är inte bara gener eller tur som avgör. Enligt en ny studie handlar hälsosamt åldrande minst lika mycket om vad du la på tallriken i medelåldern. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien visar att din kost i medelåldern har en direkt koppling till hur hälsan ser ut vid pensionsåldern.

Bakom studien står forskare från Harvard T.H. Chan School of Public Health. De har följt drygt 100 000 amerikaner under upp till tre decennier – och kartlagt deras matvanor.

När deltagarna nådde 70 års ålder undersökte forskarna hur många som klarat sig utan kroniska sjukdomar som diabetes, högt blodtryck eller hjärtproblem. Dessutom tog man hänsyn till fysisk, kognitiv och psykisk hälsa.

Resultatet? Bara 9,3 procent – eller 9 771 personer – hade uppnått det forskarna kallar “hälsosamt åldrande”. Och en gemensam nämnare stack ut.

Åtta kostmönster bakom bättre hälsa

De som mådde bäst vid 70 var de som redan i 40-, 50- och 60-årsåldern åt mer frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter och omättade fetter. De undvek sockrade drycker, processat kött, transfetter och mat med mycket salt.

Forskarna jämförde deltagarnas kost med åtta etablerade kostmönster, bland annat:

  • Medelhavskost (aMED)
  • DASH-dieten (för att sänka blodtryck)
  • MIND (fokuserad på hjärnhälsa)
  • Växtbaserad kost (hPDI)
  • Planetary Health Diet Index (PHDI)

Samtliga åtta kostmönster visade sig ha samband med bättre chans till ett friskt åldrande.

ANNONS

Läs även: Omtalade dieten – kan förlänga din biologiska ålder. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

“Ganska övertygande”

“Det här var en välgjord studie som ganska övertygande visar att en hälsosam kost tidigt i livet är en nyckelfaktor för ett friskt åldrande”, säger läkaren Leana Wen till CNN. Hon tillägger: 

“Studier som den här kan hjälpa till att visa att bättre kost kan minska kroniska sjukdomar – något som är avgörande både för människors livskvalitet och för att minska vårdkostnader”. 

Hon understryker också att resultaten stämmer överens med tidigare forskning, som pekar på att livslängden kan förlängas genom att äta mer växtbaserad och mindre processad mat.

Aldrig för sent 

Studien fokuserade på personer i 40- till 60-årsåldern, men Wen påminner om att hälsosamma vanor lönar sig i alla åldrar.

“Det är rimligt att rekommendera en hälsosam kost till alla, oavsett ålder – och att det aldrig är för sent att börja”, säger hon. 

Läs också: Matkrisen: Vi har inte längre råd med hälsa. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]