Koh-i-Noor är världens mest kända och kontroversiella diamant. Och bakom dess glittrande yta döljer sig, enligt sägnen, en mörk förbannelse.
Mytomspunnen diamant – kungahusets förbannelse
Mest läst i kategorin
Den mytomspunna diamanten Koh-i-Noor kommer att ingå i en ny utställning om det brittiska kungahusets kronjuveler på London Towern.
Där kommer den att få representera landets koloniala historia och visas upp som en “symbol för erövring”.
För – bakom den 105,6 karat stora, glittrande fasaden, döljer sig en mörk historia.
Och kanske en förbannelse.
Över 5000 år gammal
Koh-i-Noor, som betyder “Ljusets berg”, tros ha grävts fram nära Krishna-floden i södra Indien, för ungefär 5000 år sedan.
Diamanten har sedan dess haft många ägare, bland annat Babus, grundaren av Mongoliet.
Senaste nytt
Del av en extravagant kungatron
Därefter smyckade den en extravagant “påfågeltron” som beställdes 1628 av Shah Jahan, härskaren av Mughal. Tronen tog sju år att tillverka och kostade fyra gånger så mycket som konstruktionen av mausoleumet Taj Mahal. Den pryddes av rubiner, diamanter och pärlor – och i toppen fanns Koh-i-Noor.
När den persiske härskaren, Nader Shah, invaderade Delhi 1739, hamnade tronen – och diamanten – i nuvarande Afghanistan. Senare hamnade den också i Pakistan.
Stals från 10-årig pojke
1849 blev en 10-årig pojke, vid namn Duleep Singh, del av Koh-i-Noors öde.
Under en turbulent period i Indiens historia var Duleep Singh och hans mamma, Rani Jindan, redo att ta över tronen i landet.
Storbritannien kolonialiserade delar av världen och britterna hade riktat in sig på Koh-i-Noor – som hade blivit en glittrande maktsymbol.
Jindan fängslades, och hennes son tvingades att ändra Lahore-fördraget, ett fredsskapande fördrag som först undertecknades i slutet av det första anglo-sikh-kriget 1846. I och med detta blev pojken också tvungen att lämna ifrån sig Koh-i-Noor-diamanten till britterna.
Sägs bära på förbannelse
På grund av diamanetens mörka historia, påstås den bära på en förbannelse.
Drottning Victoria, som var en av de första brittiska regenter att bära diamanten, blev attackerad och huggen av en främmande man. Ungefär vid samma period föll landets premiärminister av sin häst och dog.
Senast diamanten visades upp offentligt var 1937 vid kröningen av Kung Georg VI, då den prydde Queen Mary-kronan som bars av drottningmodern Elizabeth. Hon var Indiens sista kejsarinna.
Dissas av Camilla
Sedan drottning Elizabeth II:s död i höstas, har Indien gjort anspråk på Koh-i-Noor och vill ha den tillbaka. Men vad som kommer att hända med en av världens största diamanter är ännu oklart.
Nyligen blev det känt att Camilla, landets blivande drottning, inte kommer att bära den vid kröningen av Kung Charles II i maj.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.