Dagens PS

Depression – vår tids stora hälsoutmaning

Depression
Depression kännetecknas av en ihållande känsla av nedstämdhet, hopplöshet och brist på intresse för aktiviteter som tidigare varit lustfyllda. (Foto: Janerik Henriksson/Jessica Gow/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

Depression är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna i världen. Trots detta är det fortfarande många som inte söker hjälp, ofta på grund av stigma eller bristande tillgång till vård.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Depression är en komplex sjukdom som påverkar tankar, känslor och beteenden och kan ha allvarliga konsekvenser för individens livskvalitet. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) drabbar sjukdomen 18 procent av befolkningen globalt, varav fem procent är vuxna.

Symptom och diagnos

Depression kännetecknas av en ihållande känsla av nedstämdhet, hopplöshet och brist på intresse för aktiviteter som tidigare varit lustfyllda. Andra vanliga symptom är ändrad aptit, sömnproblem, koncentrationssvårigheter och minskad energi. För att få en diagnos krävs att symptomen kvarstår i minst två veckor och att de påverkar det dagliga livet i betydande utsträckning.

Missa inte: Nu kan du behandla depression – med lagligt ketamin. Dagens PS.

Depression kan vara svår att identifiera, både för den drabbade och omgivningen. Sjukdomen kan utvecklas gradvis och bli en del av vardagen innan den uppmärksammas.

Ofta är det nära anhöriga eller vänner som ser tecknen först, exempelvis genom att personen drar sig undan socialt eller visar starka känslomässiga svängningar.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Olika former av depression

Det finns flera typer av depression, med varierande svårighetsgrad och längd. Major depression, även kallad klinisk depression, är den vanligaste formen och innebär en period av intensiva symptom som kräver behandling.

En mildare men mer långvarig form är dystymi, som kan sträcka sig över flera år men med lindrigare symptom.

ANNONS

Säsongsbunden depression (SAD) uppstår vanligtvis under höst och vinter då dagsljuset minskar. Postnatal depression drabbar vissa kvinnor efter förlossning och kan leda till svåra psykiska påfrestningar om den inte behandlas.

Bipolär sjukdom innebär att individen pendlar mellan depression och perioder av mani, där överdriven energi och impulsivitet dominerar.

Orsaker och riskfaktorer

Orsakerna till depression är ofta en kombination av biologiska, psykologiska och sociala faktorer. Genetik spelar en roll – forskning tyder på att arvet kan stå för 40 till 50 procent av risken att drabbas.

Hormonella förändringar, såsom vid graviditet och klimakteriet, kan också öka risken.

Livsomständigheter är en annan viktig faktor. Långvarig stress, förluster, ensamhet och brist på socialt stöd kan trigga sjukdomen.

Personlighetsdrag som hög neuroticism, självkritik och ångestbenägenhet kan göra vissa individer mer sårbara. Även livsstilsfaktorer som dåliga matvanor, brist på motion och substansmissbruk har kopplats till depression.

Behandling och vård

Behandlingsmetoder för depression varierar beroende på sjukdomens svårighetsgrad. De två huvudsakliga behandlingsformerna är medicinering och psykoterapi, ofta i kombination.

ANNONS

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är den vanligaste typen av antidepressiva och hjälper till att återställa kemiska obalanser i hjärnan. Effekten kan dock ta flera veckor att uppnå.

Psykoterapi, exempelvis kognitiv beteendeterapi (KBT), har visat goda resultat vid behandling av depression.

Genom samtal och beteendeförändringar kan individen lära sig att hantera negativa tankemönster och utveckla strategier för att förbättra sitt mående.

I vissa fall används också andra terapiformer, såsom interpersonell terapi eller mindfulness-baserade metoder.

För mildare depression kan livsstilsförändringar spela en avgörande roll. Regelbunden motion, en balanserad kost, tillräckligt med sömn och socialt stöd är viktiga faktorer för att motverka och lindra symptom.

Att hjälpa en nära person

Att bemöta en närstående som lider av depression kan vara utmanande. Det är viktigt att visa stöd utan att pressa personen till att prata eller agera om de inte är redo.

Små handlingar, som att skicka ett meddelande, bjuda på en måltid eller följa med på en promenad, kan betyda mycket.

Det finns flera organisationer och hjälpmedel online för personer som lider av depression och deras anhöriga.

ANNONS

Det viktigaste är att den drabbade får det stöd och den vård som behövs för att kunna återhämta sig.

Läs mer: Tech istället för tablett mot depression. Realtid.

Hit kan du vända dig:

MIND: Här hittar du kontaktvägar till MIND:s stödlinjer. Det är alltid kostnadsfritt och du är helt anonym.
HJÄLPLINJEN: På telefon 90390 eller online är Hjälplinjen en stödtjänst för dig över 18 år som befinner dig i en kris, svår livssituation, har självmordstankar eller upplever psykiska besvär. Hjälplinjen erbjuder professionellt stöd dygnet runt, året om, för både dig som söker stöd för ditt eget mående och för anhöriga.
JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA: På telefon 08-702 16 80 eller online är Jourhavande Medmänniska är en ideell förening där du kan hitta någon att prata med, både via telefon och chatt. För dig som behöver ett lyssnande öra och medmänskligt stöd – oavsett vad du bär på.
JOURHAVANDE PRÄST: Nås via telefonnummer 112 eller online via chatt eller email. Brottas du med ångest, ensamhet eller självmordstankar och behöver någon att prata med? Jourhavande präst erbjuder akut samtals- och krisstöd och är en del av Svenska kyrkans själavård.

Vid akut självmordsrisk ska du alltid ringa 112


Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS