Dagens PS

De tillverkar hållbar sake – med hjälp av musik 

Japansk sake
Sakeindustrin hotas av konsumentpreferenser, stigande bränslekostnader och en vacklande risförsörjning (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 24 juli 2024Publicerad: 27 juli 2024

I hjärtat av Tokyo skapar ett innovativt litet bryggeri hållbar sake. Till sin hjälp har man moderna tekniker – och en och annan flöjtton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en trång lokal på andra våningen i Tokyo fylls luften av flöjttoner medan en 670-liters tank med sake sakta jäser. 

Det är inte bara en fridfull atmosfär, utan även ett smart knep som bryggmästaren Yoshimi Terasawa använder för att förbättra smakupplevelsen. 

“Mikroorganismerna aktiveras av vibrationerna, och smaken förändras”, säger Terasawa till Reuters

Innovation och hållbarhet

Bryggeriet, som ligger inklämt i en fyravåningsbyggnad, använder moderna metoder som lovar att minska energi- och arbetskraftskostnader jämfört med traditionella utomhusbryggerier på landsbygden. 

“Att brygga sake i denna mindre skala gör det lättare att hålla produktionsmiljön konstant”, säger Terasawa, som själv har 45 års erfarenhet inom industrin.

Tokyo Port Brewing producerar cirka 30 kiloliter sake per år – tillräckligt för att fylla nästan 42 000 flaskor. 

ANNONS

Senaste nytt

Stora utmaningar

Den japanska sakeindustrin står inför flera utmaningar, däribland ändrade konsumentpreferenser, en åldrande befolkning, arbetskraftsbrist och stigande bränslekostnader. 

ANNONS

Global uppvärmning påverkar också risförsörjningen, vilket gör det ännu svårare för traditionella bryggerier att överleva.

Från balkong till flaska

Bryggeriets process börjar på en balkong på fjärde våningen där riset ångas i 70 minuter. 

Genom att utnyttja gravitationen flödar riset sedan genom öppningar i golven till ett mögelappliceringsrum på tredje våningen följt av jäsning på andra våningen. 

Slutligen tappas saken på flaska på marknivå. 

“I framtiden kommer små bryggerier som detta ha stora fördelar”, säger Terasawa.

Med sin innovativa metod och kreativa produktionssätt har Tokyo Port Brewing tagit fram en hållbar modell för framtida sakeproduktion – en modell som kan möta de många utmaningar som industrin står inför. 

Läs också:

Från filmduk till flaska: Här är årets hetaste kändissprit. Dagens PS

ANNONS

Så dyr kan din öl vara om 15 år. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS