Nästan två av tre arbetare världen över känner sig berövade på sin semester, enligt en ny rapport. Men de som känner sig mest berövade är de som tar ut flest lediga dagar. Hur går det ihop?
De med längst semester vill ha mer: “Semesterberövade”
Mest läst i kategorin
Enligt Expedias rapport känner 84 procent av tyskarna och 69 procent av fransmännen att de inte har tillräckligt med semester, trots att de tar flest semesterdagar per år – 27 respektive 29 dagar.
Jämför detta med amerikanerna som bara tar 11 dagar och japanerna som tar 12 dagar, men där färre menar att de känner sig berövade på semester.
Även i Sverige är siffran hyfsat låg, där 14 procent menar att semestern inte är tillfredsställande nog, enligt en undersökning från Futurion.
Kulturens påverkan på semesterkänslan
Vad beror denna stora skillnad på?
Expedias rapport visar att känslan av att vara berövad på semester inte nödvändigtvis har att göra med hur många dagar man faktiskt tar ledigt. Det handlar mer om kulturella attityder kring arbete och fritid.
“Fransmännen ser ledighet som en grundläggande rättighet, medan amerikanerna verkar se det som en lyx”, säger Christie Hudson, PR-chef på Expedia, till CNBC.
“Det är därför inte ens en månad känns som tillräckligt för den genomsnittlige franske arbetaren”.
Stöd från arbetsgivare
Rapporten visar också att bara 42 procent av tyskarna känner att deras arbetsgivare stödjer deras semesterplaner, vilket är den lägsta siffran bland alla undersökta länder.
Detta kan i sin tur bidra till skuld och svårigheter att koppla av helt och hållet under semestern.
Så vill vi ha det
För att arbetarna ska slippa känna sig berövade på semestern vill 62 procent ha fler semesterdagar.
70 procent vill att deras arbetsgivare ska ändra sina ledighetspolicyer och 82 procent vill att arbetstiden ska bli kortare.
I Sverige är det 20 procent som önskar sig mer semester medan hela 33 procent istället önskar sig kortare arbetstid.
Läs också:
Svenskarnas bästa tips – inför semestern. Dagens PS
Så kan du njuta av ledigheten. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.