Många väljer att göra nummer ett i havet under simturen. Att kissa i havet istället för på en toalett innebär dock inte bara en oönskad överraskning för andra simmare.
Därför ska du inte använda havet som din toalett
Mest läst i kategorin
Det sägs att nöden har ingen lag, men moder natur följer kanske sina egna regler.
Att lätta på trycket kan verka harmlöst, men det kan få betydande följder.
Bara tre deciliter urin – så lite som ett enda toalettbesök för en vuxen människa, kan faktiskt göda tusen liter giftiga alger enligt Svenska Yle.
Toalett dålig idé
Det beror på att människans urin innehåller höga halter av fosfor och kväve, vilka effektivt accelererar tillväxten av alger och därigenom leder till algblomningar, som rapporterats av Aftonbladet.
När dessa alger sedan bryts ner, kräver de stora mängder syre. Det resulterar i syrebrist, vilket i sin tur hotar livet för omgivande undervattensväxter och djur.
“Vi kissar inte i badbassänger eller på den vanliga sandstranden, men när vi är ute själva tappar vi bort att havet inte är oändligt”, har Lena Kautsky, professor emeritus i marin växtekologi Stockholms Universitet, tidigare sagt till Skärgården.
Att göra sina behov i vattnet kan också resultera i magsjuka och diarré för människor – när det kommer till att göra nummer två.
Senaste nytt
Nästan hälften kissat
Innan du tar helgens dopp kan det därför vara värt att reflektera över vad Svenska Yles undersökning avslöjade om badares beteenden när det kommer till att kissa i havet.
Av de tillfrågade erkände 47,2 procent (922 röster), att de någon gång har gjort “ett litet avbrott” i havet.
Ännu mer förbluffande var att 28,2 procent (551 röster) verkar se havet som en något överutnyttjad toalett där vissa badare verkar ha tagit idén om att “lämna inga spår” lite för bokstavligt.
6.1 procent (119 röster) svarade att de aldrig skulle kissa i havet utan bara gör det i smyg.
Hur resonerar du?
Läs mer: Bad i sommar? Se upp för bajs. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.