Drömmen om att leva ett sekel eller längre har fascinerat människor i århundraden. Enligt några amerikanska forskare är det dock hög tid att vi skruvar ner våra förväntningar.
Därför kommer du inte leva till 100
Mest läst i kategorin
Att människor lever längre idag är förvisso ren fakta.
Bättre hälsa, vaccin, läkemedel och i framtiden även AI och telemedicin förlänger den globala medellivslängden.
Men enligt några forskare från ett universitet i Chicago lär inte många av oss som lever nu nå den gyllene siffran 100. Det sätter nämligen vår biologi stopp för.
“Biologin håller oss tillbaka”
Professorn S. Jay Olshansky studerar de övre gränserna för mänsklig livslängd, och är övertygad om att de flesta inte kommer att nå 100 år.
Enligt Olshansky ligger den realistiska åldersgränsen någonstans mellan 65 och 90 år.
“Biologin är vår största fiende”, säger han till The Wall Street Journal.
Människans evolution har alltid prioriterat tillväxt och reproduktion över ett långt liv. När vi blir äldre samlas skador i våra celler och vävnader, och dessa blir svårare att reparera med tiden, menar han.
Senaste nytt
Livslängdsindustrin blomstrar
Trots Olshanskys skeptiska syn är intresset för att förlänga livet större än någonsin. Folk strömmar till konferenser om livslängd och tar olika kosttillskott i hopp om att förlänga sina liv.
Det fullkomligt kryllar av forskning om olika faktorer ska ska förlänga livet och investerare pumpar i sin tur in pengar i forskning som syftar till att “omprogrammera” celler till ett yngre tillstånd.
“Vi kommer att börja förstå hur vi kan föryngra och vitalisera oss själva. Det är vad vetenskapen gör”, säger Peter H. Diamandis, en entreprenör som organiserar livslängdsresor för investerare.
En begränsad livslängd
Olshansky och hans kollegor har studerat mortalitetsdata från 1990 till 2019.
Deras slutsats?
Livslängden har stagnerat – även innan pandemin påverkade statistiken negativt.
“Vi väntade tre decennier för att se vad som skulle hända”, säger Olshansky. “Jag hade mycket mer hår på den tiden”.
Även om antalet personer som når 100 år har ökat, kommer detta inte att förändra den genomsnittliga livslängden dramatiskt.
Olshansky förutspår att under de bästa omständigheterna kommer mindre än 10 procent av dagens nyfödda att nå 100-årsdagen.
Världens äldsta kvinna
Jan Vijg, genetiker vid Albert Einstein College of Medicine, har kommit till en liknande slutsats genom att studera åldern på de äldsta människorna i olika länder.
Den franska kvinnan Jeanne Calment, som dog 1997 vid 122 års ålder, innehar fortfarande rekordet som världens äldsta människa.
Trots att fler människor når hög ålder tack vare förbättrad hälsa och medicin, har ingen överträffat Calments ålder.
“Om livslängden inte hade någon gräns, skulle någon ha slagit Calments rekord nu”, säger Vijg.
Framtidens möjligheter
Kaare Christensen, en forskare från Danska Åldrandeforskningscentret, menar dock att framtida medicinska framsteg kan förändra spelet.
“Försämringen kan vara tillfällig”, säger han. Studier visar att människor i 90-årsåldern idag har bättre kognitiv funktion och hälsa än de som föddes bara ett decennium tidigare.
Kontentan?
Enligt Olshansky är chanserna att dagens nyfödda kommer att nå 100 år ganska små. Men för dig som fortfarande hoppas, är det inte omöjligt att vetenskapens framtida genombrott ger oss ett liv längre än vi någonsin vågat drömma om.
Läs också:
Pengastrul kan vara tidigt tecken på demens. Dagens PS
Experterna: Förläng livet som en miljardär. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.